Sauer & Sohn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sauer & Sohn
Základní údaje
Právní formaGmbH
Datum založení1751
Adresa sídlaIsny im Allgäu, Německo
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostivýroba
Produktypalná zbraň
Identifikátory
Oficiální webwww.sauer.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.

J.P. Sauer & Sohn GmbH či jen Sauer & Sohn (česky Sauer a syn) je německá zbrojovka vyrábějící pistole a lovecké pušky (a brokovnice). Byla založena v roce 1751 v Suhlu v Německu (Durynsko). Sauer a Syn tak je nejstarší německý podnik vyrábějící střelné zbraně. V po druhé světové válce v roce 1951 byla po dvou stoletích výroba přesunuta do města Eckernförde.

První pistole byly v dílně Sauer und Sohn vyrobeny v roce 1913. Byly to první kapesní pistole ráže 7,65 mm.

Společnost Sauer und Sohn byla uznávaným výrobcem kvalitních palných zbraní s dobrým zpracováním, ale druhá světová válka tuto firmu značně zasáhla tím, že byla omezena výroba zbraní v Německu. Firma Sauer und Sohn se nejvíc proslavila především jako výrobce slavné kapesní pistole Sauer 38H. Sauer model 1938 byla první masově vyráběná pistole s dvoučinným režimem spouště a funkcí vypouštění (a napínání) kohoutku. Po roce 1951 byla vyráběna jako "model 1958".

V roce 1985 došlo ke spojení se švýcarskou firmou SIG, to díky tomu, že společnost SIG se tímto krokem snažila obejít přísné švýcarské zákony o vývozu zbraní (jedná se hlavně o krátké palné zbraně – pistole). Obě firmy spolu od sedmdesátých let spolupracovaly na výrobě krátkých zbraní.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Pistole[editovat | editovat zdroj]

Pušky[editovat | editovat zdroj]

Další zbraně jsou již uvedeny jako výrobky společné firmy SIG-Sauer.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]