Sarah Milesová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sarah Miles)
Sarah Milesová
Narození31. prosince 1941 (82 let)
Ingatestone
Alma materKrálovská akademie dramatického umění (do 1960)
Roedean School
ChoťRobert Bolt (1967–1975)
Robert Bolt (1988–1995)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sarah Milesová (nepřechýleně Miles, * 31. prosince 1941, Ingatestone, Essex, Anglie, Spojené království) je anglická herečka, sestra režiséra, scenáristy a filmového producenta Christophera Milese. Českému divákovi je patrně známa především americko-britské komedie Báječní muži na létajících strojích z roku 1965, kde hrála postavu jménem Patricia Rawnsley. Zahrála si i ve světoznámém snímku Zvětšenina italského režiséra Michelangela Antonioniho a v neméně známém snímku Jed režiséra Pierse Haggarda.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Pochází z městečka Ingatestone v Essexu v jihovýchodní Anglii. Po studiích na dívčí škole a jazykové škole, v letech 1957 až 1960, tedy od svých 16 let, studovala balet a herectví na Královské akademii dramatických umění (Royal Academy of Dramatic Art, zkráceně: RADA).

Od počátku 60. let hrála na různých londýnských divadelních scénách, debutovala v Globe Theatre, kde si zahrála v komedii Oslnivá vyhlídka, poté vystupovala v komedii Měsíc je modrý.

Ve filmu se poprvé objevila ve snímku Období zkoušek z roku 1962, kde si zahrála s britskou hereckou legendou Laurencem Olivierem za níž byla jako nejlepší nováček poprvé nominována cenu BAFTA. V roce 1965 pak vysrupovala v komediálním snímku Báječní muži na létajících strojích a ve filmu Byla jsem tu šťastná.

V roce 1972 ztvárnila postavu britské aristokratky a spisovatelky Caroline Lambové v britském filmu Lady Caroline Lamb, jejíž velkou lásku G. G. Byrona zde ztvárnil herec Richard Chamberlain.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Napsala také tyto knihy:

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Hned dvakrát byla manželkou britského dramatika, scenáristy a režiséra Roberta Bolta, v letech (1967–1975) a (1988–1995).

Její bratr Christopher Miles je známý britský scenárista, režisér a filmový producent.

V roce 2012 oznámila, že po více než třicet let popíjí vlastní moč, neboť cítí, že se tak její zdraví v mnoha ohledech zlepšuje.[1]

Královské příbuzenstvo[editovat | editovat zdroj]

Ona sama uvádí, že je (společně se svým bratrem Christopherem Milesem) po své matce pravnučkou prince Francise z Tecku, což byl bratr britské královny Marie z Tecku, babičky britské královny Alžběty II.. Znamená to tedy, že královna Marie z Trecku (babička královny Alžběty II.) byla její prateta, její rodiče, vévoda Francis z Tecku a vévodkyně a princezna Mary Adelaide z Cambridge, pak jsou jejich společnými praprapředky. Kromě toho její pradědeček Francis z Tecku byl i pravnukem britského krále Jiřího III..

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Daven Hiskey. Death by Golden Shower [online]. 15 November 2012 [cit. 2019-06-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]