Santa Marta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Santa Marta
Santa Marta – znak
znak
Santa Marta – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška15 m n. m.
StátKolumbieKolumbie Kolumbie
DepartementMagdalena
Santa Marta
Santa Marta
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2 393 km²
Počet obyvatel491 387 (2016)
Hustota zalidnění205,3 obyv./km²
Správa
Vznik1525
ZakladatelRodrigo de Bastidas
Oficiální webwww.santamarta.gov.co/portal/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Santa Marta je hlavní město departmentu Magdalena v severní části Kolumbie. Z jedné strany ji obklopuje Karibské moře a z druhé strany pohoří Sierra Nevada de Santa Marta.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město bylo založeno 29. července 1525 španělským conquistadorem Rodrigem de Bastidasem, který je pojmenoval podle katolického svátku svaté Marty.

V dnešní době se jedná o turistické středisko s nepřeberným množství sportovních nebo adrenalinových aktivit, a to navzdory skutečnosti, že v minulosti ovládaly přilehlé oblasti různé polovojenské jednotky zájmových skupin. Je to jediné místo v Kolumbii, odkud se pořádá nejznámější trek do Ztraceného města, (Ciudad Perdida), skrytého v džungli. V samotné Santa Martě se za zajímavé atrakce se považují Tayrona Museum a hacienda Quinta de San Pedro, kde zemřel jihoamerický osvoboditel Simón Bolívar. Zajímavé je i okolí města, především národní park Tayrona s krásnými plážemi, který leží asi 34 km od města, vesnička Taganga, známá jako potápěčské centrum, národní park Sierra Nevada de Santa Marta.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]