Sanski Most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sanski Most
Sanski Most – znak
znak
Sanski Most – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška252 m n. m.
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
EntitaFederace Bosny a Hercegoviny
KantonUnsko-sanský
Sanski Most
Sanski Most
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha781 km²
Počet obyvatel16 913 (2013)[1]
Hustota zalidnění21,7 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.sanskimost.gov.ba
Telefonní předvolba37
PSČ79260
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sanski Most (v srbské cyrilici Сански Мост) je město v Bosně a Hercegovině. Nachází se na západě země, poblíž města Prijedor. Administrativně je součástí Federace Bosny a Hercegoviny, Unsko-sanského kantonu.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název označuje původní most přes řeku Sanu, okolo kterého se město postupně rozrostlo. Přezdívané je také jako grad na devet rijeka neboli město devíti řek – do Sany se zde vlévá ještě 8 menších přítoků (Sanica, Dabar, Bliha, Japra, Zdena, Majdanska Rijeka, Sasinka a Kozica).

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město obklopují horské hřebeny Grmec, Mulez a Behramaginica. Rozkládá se v široké rovině řeky Sany.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sídlo bylo dobyto v roce 1463 tureckým sultánem Mehmetem dobyvatelem. Místo, kde se po dobytí modlil, je dodnes připomínáno.[2]

Na mapách třetího vojenského mapování z konce 19. století je město vyobrazeno pod názvem Sanskimost. Již tehdy bylo rozděleno etnicky na dvě části; na východní se nacházela srbská část (Srpska čaršija) a na západním břehu muslimská (Turska čaršija). Rozmístění kostelů a mešit bylo víceméně odpovídajícímu dělení právě podle řeky.

Většinu obyvatel Sanského Mostu v současné době tvoří Bosňáci, po válce v 90. letech většina Chorvatů a Srbů město opustila. Po dlouhou dobu během války bylo město obsazeno jednotkami Vojsk Republiky srbské. V souladu s Daytonskou dohodou bylo začleněno do Federace Bosny a Hercegoviny.

V roce 2023 bylo město zasaženo povodní.[3]

Kultura a pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnějšími stavbami ve městě je velká mešita a most přes řeku. Ve východní části Sanského Mostu stojí také kostel apoštolů Petra a Pavla (pravoslavný) a kostel nanebevzetí Panny Marie (katolický). V blízkosti města se nachází také památník Šušnjar, který připomíná oběti za druhé světové války.

V Sanském Mostu se nachází městská knihovna.

Nedaleko města se nachází lázně a jeskyně, z níž vyvěrá řeka Dabar.[4]

Školství[editovat | editovat zdroj]

Na území obce (općiny) Sanski Most se nachází celkem sedm základních škol, dále tři školy střední, gymnázium a střední zemědělská škola Sanus Futurum.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem v minulosti (do roku 1975) procházela úzkorozchodná železnice z Prijedoru dále na jih země. Do současné doby je jako kulturní památka dochována budova původního nádraží. V současné době je jediné dopravní spojení se městem k dispozici silniční, a to ze směrů Ključ, Bosanska Krupa a Prijedor.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Bosna Hersek'in Sanski Most kentinde geleneksel "Fetih Şenlikleri" düzenlendi. Anadolu Agency. Dostupné online [cit. 2023-10-17]. (turečtina) 
  3. About Fifteen Residential Buildings were flooded in Sanski Most. Sarajevo Times. Dostupné online [cit. 2023-10-17]. (angličtina) 
  4. Have You visited Famous Healing Waters in Sanski Most?. Sarajevo Times. Dostupné online [cit. 2023-10-17]. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]