Sanmarinské euromince

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sanmarinské euromince jsou v oběhu od 1. ledna 2002. San Marino není členem Evropské unie ani Evropské měnové unie, ale díky měnové unii s Itálií smí razit své originální euromince. Pro jejich nevelké množství jsou cenným artiklem obchodu mezi sběrateli.

První série (2002-2016)[editovat | editovat zdroj]

Každá mince zobrazuje jiný motiv, ale všechny byly navrženy hamburským sochařem Františkem Chocholou. Zobrazují motivy z historie a budovy San Marina a na mincích lze najít iniciálu zmíněného umělce („Ch“). Motivy všech mincí zobrazují také nápis „San Marino“, 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii, písmeno „R“ jako římská mincovna (Istituto Poligrafico e Zecca Dello Stato) a vpravo dole iniciály rytce „ELF“ (Ettore Lorenzo Frapiccini) a zkratka „INC“ (to znamená vyryto).

Druhá série (2017-)[editovat | editovat zdroj]

Každá mince zobrazuje jiný motiv, jejich autor je Arno Ludwig. Zobrazují motivy z historie a budovy San Marina a na mincích lze najít iniciálu zmíněného umělce („AL“). Motivy všech mincí zobrazují také nápis „San Marino“, 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii, písmeno „R“ jako římská mincovna (Istituto Poligrafico e Zecca Dello Stato).

Pamětní mince[editovat | editovat zdroj]

Dvoueurové oběžné mince[editovat | editovat zdroj]

Následující tabulka zahrnuje 2€ pamětní mice vydané mezi roky 2004 a 2023.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]