Salomon Bochner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Salomon Bochner
Narození20. srpna 1899
Podgórze u Krakova Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. května 1982
Houston, Texas
NárodnostAmeričan
Alma materUniverzita Friedricha Wilhelma v Berlíně (1918–1921)
PracovištěMnichovská univerzita (1924–1933)
Princetonská univerzita (1933–1968)
Riceova univerzita (1968–1982)
Riceova univerzita
OborMatematika
Známý díkyMatematická analýza,
Teorie pravděpodobnosti
Diferenciální geometrie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Salomon Bochner (20. srpna 1899 v Podgórze u Krakova2. května 1982, Houston, Texas, USA) byl americký matematik původem z Rakouska-Uherska, známý je pro svou širokou působnost v oblasti matematické analýzy, teorie pravděpodobnosti a diferenciální geometrie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do ortodoxní židovské rodiny v Podgórze (kousek od Krakova), tehdy součást Rakouska-Uherska dnes Polsko. Před první světovou válkou se jeho rodina kvůli větší bezpečnosti přesunula do Německa. Bochner vystudoval Humboldtovu Univerzitu, kde byl studentem Erharda Schmidta, u něj také napsal svou dizertační práci pojednávají o vlastnostech Hilbertových prostorů. Záhy ale opustil akademickou půdu, aby jeho rodina přežila ekonomickou krizi a poválečnou hyperinflaci. Po svém návratu na akademickou půdu přednášel na Univerzitě v Mnichově (19221933). Jeho profesní kariéra skončila s nástupem nacizmu k moci v roce 1933. Proto opustil Německo a přijal místo na Princetonské Univerzitě. Zemřel v Houstonu ve státě Texas.

Matematická práce[editovat | editovat zdroj]

V roce 1925 začal s prací v oblasti skoro periodických funkcí(almost periodic functions), kde díky němu došlo ke zjednodušení protože pracoval s kompaktními množinami a přibližně identickými argumenty. V roce 1933 definoval Bochnerův integrál, pro vektorové funkce. Bochnerův teorém o Fourierových transformacích vyšel knižně již v roce 1932.

Poté pracoval na vícenásobných Fourierových řadách, z toho vznikla Bochner-Rieszova věta. Tato práce vedla k poznání, jak se Furierova transformace chová na euklidovském prostoru

Z diferenciální geometrie je nejznámější Bochnerova věta o křivosti z roku 1946. Společnou práci s Kentaro Yanem(1912-1993) vydali roku 1953 jako knihu Curvature and Betti Numbers. Což mělo široký dopad na Kodaira vanishing theory, representation theory a spin manifolds. Také pracoval na několika teoriích imaginární proměnné.(Bochner-Martineliho věta a kniha Several Complex Variables z roku 1948, kterou vydal společně s W.T.Martinem)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Salomon Bochner na anglické Wikipedii.