Salaška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Salaška
Salaška v obci Salaš
Salaška v obci Salaš
Základní informace
Délka toku17,8 km
Plocha povodí49,6 km²
Průměrný průtok0,18 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-13-01-080
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Zlínský krajSalaš, Velehrad, Staré Město)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Potok Salaška je pravostranný přítok Moravy v okrese Uherské Hradiště. Odvodňuje spolu se Zlechovským potokem a Dlouhou řekou jihovýchodní část Chřibů. Náleží k povodí Moravy.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Chřibech ve vzdálenosti jednoho kilometru jihovýchodně od poměrně frekventované turistické křižovatky Vlčáku v nadmořské výšce 490 m n. m. a teče jihovýchodním směrem podél cesty partyzánské skupiny Olga kolem památníků partyzánům 1. čs. partyzánské brigády Jana Žižky a památníku obětem salašské tragédie přes obec Salaš, Velehrad, podél jižního okraje obce Modrá do Starého Města, kde ústí přes bývalé koryto a vyschlé mrtvé rameno do Moravy v 177,3 m n. m. Průměrný sklon toku je 17 ‰. Délka toku je 17,8 km, plocha povodí 49,6 km2.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Na svém toku přijímá přítoky Modranský a Bunčovský potok, oba zleva.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Průměrný průtok Salašky u ústí činí 0,18 m³/s.[1]

Ryby[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejrozšířenější rybí druhy Salašky patří plotice obecná (Rutilus rutilus), pstruh potoční (Salmo trutta fario), střevle potoční (Phoxinus phoxinus), mřenka mramorovaná (Noemacheilus barbatulus) a vranka obecná (Cottus gobio).

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V r. 1979 byla objevena v místě, kde původní koryto Salašky vtékalo do Starého Města, archeologická zajímavost. Jednalo se o dřevěnou propusť s věží, která chránila místo průtoku potoka Salaška tělesem velkomoravského opevnění tzv. Christinova valu.

Potok Salašku překlenuje kamenný most na Velehradě, který prochází rozsáhlou opravou, je chráněnou kulturní památkou a zároveň nejstarším mostem na silnicích Zlínského kraje. Počátkem července roku 2011 při průzkumu kamenného barokního mostu přes potok Salaška v obci Velehrad zjistili archeologové Slováckého muzea v Uherském Hradišti, že most je daleko starší, než se původně předpokládalo. Našly se důkazy, že nejstarší část mostu pochází z vrcholného středověku, tedy ze 14. až 15. století. Existenci mostu přes Salašku staršího než barokního mají archeologové doloženu pouze na jedné vedutě Velehradu z roku 1667, na níž je most přes Salašku evidentně na pilířích, s největší pravděpodobností kamenných. Zbytky starších pilířů a zdiva byly druhotně použity do vyzdění a zpevnění oblouku z vnější strany barokního mostu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vladimír Vlček. Zeměpisný lexikon ČSR. Vodní toky a nádrže. Praha: Academia, 1984. 316 s. S. 240. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]