Salála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Salála
صلالة
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška10 m n. m.
Časové pásmoUTC+4
StátOmánOmán Omán
Salála
Salála
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel197 196 (2009)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Salála (arabsky صلالة‎) je významný přístav a druhé nejvýznamnější město Ománu. Zároveň je hlavním městem governorátu Dafár, který se nachází na jihu země na pobřeží Arabského moře. V roce 2009 zde žilo asi 197 tisíc obyvatel. Poblíž města se nachází stejnojmenné letiště.

Salála je důležitý uzel námořní dopravy, mezi přístavy kontejnerové dopravy jí patří 46. místo na světě.[1] Zdejší mezinárodní letiště je druhé největší v zemi. Air Arabia, Air India Express, Qatar Airways a další tři aerolinie provozují zdejší lety. Dlouho plánovaná železnice si klade za cíl více propojit státy GCC, také v úseku mezi Salálou a Suhárem na severu země.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Horská oblast severně od Salály během období charífu

Pobřeží a hory okolo Salály jsou společně s malou přilehlou částí sousedního Jemenu jediným místem Arabského poloostrova, kam zasahují jihozápadní monzuny. Mezi červencem a zářím jsou monzuny zdrojem srážek, jež zavlažují celou oblast a dávají jí, pro Arábii netypickou, zelenou barvu vegetace. Během tohoto období děšťů, nazývaného charíf (stejný název má i každoročně v této době pořádaný festival, během nějž se město stává vyhledávaným turistickým střediskem), spadne v Salále asi 55 mm a v okolních horách více než 200 mm srážek.[2] Relativní vlhkost vzduchu stoupá v celé oblasti z 50 na 85 %.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Vedle přístavu má své místo v místní ekonomice také petrochemický průmysl.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Top 50 World Container Ports [online]. World Shipping Council [cit. 2018-06-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-27. (anglicky) 
  2. Archivovaná kopie. www.whatwecanoffer.com [online]. [cit. 2012-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]