Saint-Martin (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saint-Martin
Lokalizace stanice
Lokalizace stanice
StátFrancie
MěstoPaříž, Charenton-le-Pont, Maisons-Alfort a Créteil
Vznik5. května 1931
Linky8
9
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saint-Martin je uzavřená stanice pařížského metra na linkách 8 a 9 na hranicích 3. a 10. obvodu v Paříži. Nachází se mezi stanicemi Strasbourg – Saint-Denis a République pod Boulevardem Saint-Martin. Stanice je návštěvníkům přístupná pouze ve Dnech kulturního dědictví.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. května 1931 na lince 8 jako součást úseku Richelieu – DrouotPorte de Charenton a 10. prosince 1933 na lince 9 při prodloužení do Porte de Montreuil. Od stanice Richelieu – Drouot začíná stavebně velmi zajímavý úsek, kde souběžně vedou pod sebou linky 8 a 9, které se v prostoru stanice Saint-Martin dostanou na stejnou úroveň a poté ústí do podzemního nádražního komplexu pod Place de la République, kde se stýkají s dalšími třemi linkami 3, 5 a 11.

2. září 1939 byla stanice, tak jako i mnohé jiné, uzavřena z důvodu vypuknutí války a následné mobilizace zaměstnanců. Stanice nakonec zůstala trvale zavřená, neboť leží příliš blízko sousední stanice Strasbourg – Saint-Denis.

Stanice sloužila v minulosti k ubytování bezdomovců, v současnosti část stanice využívá Armáda spásy už pouze přes den k péči o bezdomovce.

V roce 2008 byl přístup na nástupiště zazděn.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu ulice Boulevard Saint-Martin.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saint-Martin (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]