Sahíh al-Buchárí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sahíh al-Buchárí (arabsky: صحيح البخاري) je sbírka islámských tradic (hadísů). Jde o jednu ze šesti kánonických sbírek v islámu. Tyto islámské tradice byly shromážděny perským muslimským učencem Muhammadem ibn Ismaílem al-Buchárím (810–870). Muslimové považují tuto sbírku za nejdůvěryhodnější sbírku islámských tradic.[1] Arabské slovo „sahíh“ znamená v překladu autentické nebo bezchybné.[2]

Původní název sbírky[editovat | editovat zdroj]

Podle islámského učence Ibn al-Salaha byl původní název sbírky "Al-Jámi’ al-Sahíh al-Musnad al-Muchtasar min Umur rasúl Alláh wa Sunanihi wa Ajjamihi", což v doslovném překladu znamená „Zestručněná sbírka autentických hadísů s propojenými řetězci o záležitostech náležejících Proroku, jeho praktikám a jeho době“. Ibn Hadžar al-Askalání zmínil podobný název, pouze s nahrazením slova umur (záležitosti) se slovem hadís.

Obsah sbírky a průběh jejího sepsání[editovat | editovat zdroj]

Sbírka zahrnuje většinu islámských tradic, jako například popis modlitby v islámu a další tradice o uctívání Boha. Kompilace sbírky trvala 16 let a je známo, že její autor Muhammad al-Buchárí, vždy před zapsáním kterékoliv tradice se rituálně omyl a modlil k Bohu, aby ho provázel při sepisování sbírky Sahíh al-Buchárí.[3] Každá tradice musela projít přísnými pravidly, aby nebyly pochyby o její pravdivosti. Sbírka byla dokončena v roce 846 a zbylých 24 let autor strávil navštěvováním měst a islámských učenců, tak aby mohl učit tradice, které nashromáždil za 16 let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Canonization of Al-Bukhr and Muslim: The Formation and Function of the ... – Jonathan Brown – Google Books
  2. Islamic-Dictionary.com – Sahih. www.islamic-dictionary.com [online]. [cit. 2010-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-02-10. 
  3. Archivovaná kopie. www.islaam.net [online]. [cit. 2010-10-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2005-03-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]