STEREO (sondy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
2006-047A – STEREO-A
2006-047B - STEREO-B
Logo
Jiné názvySolar Terrestrial Relations Observatory
COSPAR2006-047A
2006-047B
Katalogové číslo29511
Start26. října 2006
KosmodromLC-17B Cape Canaveral Air Force Station
Nosná raketaDelta II
Stav objektuna heliocentrické dráze
Trvání mise17 let a 145 dní
ProvozovatelNASA
VýrobceJHU-APL
DruhSolární observatoř
ProgramSTP
Hmotnost624,2 kg (vzletová)
Parametry dráhy
Afélium1,09 AU
Perihélium0,99 AU
Sklon dráhy0.03°
Doba oběhu389 dní
Přístroje
SECCHIPřístroje pro studium Slunce a Země
S/WAVESDetekce rádiových záblesků, poruch a vzplanutí
IMPACTMěření meziplanetárního magnetického pole a energetických částic
PLASTICVýzkum meziplanetárního plazmatu
Oficiální webDomovská stránka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

STEREO (anglicky Solar Terrestrial Relations Observatory) je dvojice kosmických observatoří sloužících k výzkumu Slunce. Mise je součástí programu NASA Solar Terrestrial Probes program (STP). Sondy jsou umístěny na oběžné dráze kolem Slunce a cílem jejich dvouleté činnosti ve vesmíru je studovat sluneční jevy, zejména výrony koronální hmoty (CME) a pochopit mechanizmus jejich vzniku.

Sondy odstartovaly 26. října 2006 s nosnou raketou Delta 7925. Zpočátku se družice pohybovaly po značně výstřední eliptické dráze kolem Země a jejich apogeum sahalo až po oběžnou dráhu Měsíce. Po navedení na výchozí dráhu se dvojice sond oddělila od třetího stupně rakety a vzápětí i od sebe navzájem. Pokračovaly v postupném vzdalování se od Země, přičemž probíhaly zkoušky, kalibrace a zapínání přístrojů. Řídící středisko observatoří se nachází v areálu Applied Physics Laboratory (APL).

Družice obíhají Slunce po velmi podobné oběžné dráze jako Země, avšak jedna přibližně 45° před ní a druhá 45° za ní. Družice letící „před“ Zemí je označena jako STEREO-A (z ang. ahead, vpředu), družice „za“ Zemí jako STEREO-B (z angl. behind, za). Tato dvojice sond představuje další misi NASA zaměřenou na průzkum Slunce. Předcházely jim projekty TRACE, SOHO, Ulysses a Genesis. Celkový rozpočet mise představuje asi 550 milionů USD.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

3D snímek Slunce pořízený observatořemi STEREO

Základní těleso obou sond má tvar kvádru o rozměrech 1,14×1,22×2,03 metru. Každá nese pár dvoudílných solárních panelů o rozpětí 6,5 metru, které jim dodávají na začátku životnosti 637 W energie. Systémy sond řídí počítač s kapacitou 8 Gbit pro záznam naměřených údajů.

Ke komunikaci používá každá z nich jednu směrovou parabolickou anténu a čtyři nesměrové antény. Orientaci sledují sledovače Slunce, hvězd a inerciální plošina a zabezpečují ji silové setrvačníky. Každá sonda je vybavena také 12 hydrazinovými raketovými motorky na korekce dráhy.[2]

Vědecké vybavení[editovat | editovat zdroj]

Umístění přístrojů na sondě STEREO
  • SECCHI (Sun-Earth Connection Coronal and Heliospheric Investigation) – soubor přístrojů pro studium vztahů mezi Sluncem a Zemí. Toto zařízení poskytne údaje k vytvoření trojrozměrného obrazu sluneční korony a heliosféry. Nese také pointační dalekohled pro přesnou orientaci.
  • S/WAVES (STEREO/WAVES) – souprava přístrojů na detekci rádiových záblesků, poruch a vzplanutí. Přístroj bude schopen sledovat vznik a vývoj těchto poruch a jejich šíření od Slunce až po dráhu Země.
  • IMPACT (In-situ Measurements of Particles and CME Transients) – soubor přístrojů na měření meziplanetárního magnetického pole a energetických částic.
  • PLASTIC (Plasma and SupraThermal Ion Composition) – soubor přístrojů na výzkum vlastností meziplanetárního plazmatu. Tento experiment poskytne klíčové měření hmotnosti a náboje těžkých iontů a parametry CME plazmatu odlišující se od okolního plazmatu koróny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku STEREO na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]