SS Haverford

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z SS Haverford (1921))
SS Haverford
SS Haverford
SS Haverford
Základní údaje
MajitelWhite Star Line
Domovský přístavLiverpool
Objednána1899
Zahájení stavby1899
Spuštěna na vodu4. 5. 1901
Panenská plavba4. 9. 1901
Osud1925 sešrotován
Technická data
Prostornost11 635 BRT
Délka167,6 m
Šířka17,98 m
Pohon2 šrouby
Rychlost14 uzlů
Dosah-
Kapacita1 950 cestujících

SS Haverford byl zaoceánský parník původně postavený pro americké rejdařství American Line. Na určitou dobu si ho pronajaly Red Star Line a Dominion Line. Během 1. světové války sloužil jako transportér vojenských jednotek a v roce 1917 byl torpédován, utrpěl rozsáhlé poškození a 11 lidí na palubě zahynulo. Po renovaci byl prodán White Star Line, ale po roce se vrátil zpět k původnímu majiteli. V roce 1924 byl vyřazen z provozu a následující rok v Itálii sešrotován.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba a počátky[editovat | editovat zdroj]

Stavební práce začaly v roce 1899 v loděnicích John Brown & Company v Clydebanku. Na vodu byl spuštěn 4. května 1901 a na svou první plavbu pro America Line ze Southamptonu do New Yorku se vydal 4. září téhož roku. Po dalších dvou plavbách na této trase byl přemístěn na trasu Liverpool - Filadelfie. Na určitou dobu si ho pronajala nejdříve Red Star Line na linku Antverpy - New York, poté Dominion Line na linku Liverpool - Halifax (Nové Skotsko) - Portland.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po vypuknutí první světové války byl Haverford povolán do služeb Royal Navy jako transportní loď. V roce 1917 narazil na německou ponorku (asi U-38), která ho zasáhla dorpédem. Loď byla těžce poškozena, 11 lidí na palubě zemřelo, přesto se jí podařilo dostat vlastními silami do přístavu. Po šesti měsících práce se vrátil zpět do služby a v roce 1918 se stal opět terčem ponorky. Tentokrát se mu podařilo uniknout.

White Star Line a konec služby[editovat | editovat zdroj]

Po konci války byl prodán v roce 1921 White Star Line, která ve válce ztratila několik lodí. Byl přemalován podle schématu White Star Line (černý trup, zlatý pruh, bílá nástavba), ale jméno mu zůstalo původní na místo přidání jejich tradiční koncovky -ic. 1. dubna 1921 byl přidělen na linku Liverpool - Filadelfie. V roce 1922 byl vrácen zpět American Line na linku Hamburk - New York.

Od roku 1924 se na lodi začaly objevovat konstrukční problémy a problémy s elektřinou. Po několika opravách byl nakonec v září prodán do šrotu. Sešrotován byl v Itálii následujícího roku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SS Haverford na francouzské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]