SCUMM

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion) je skriptovací jazyk vytvořený firmou LucasArts (v té době ještě jako LucasFilm Games) pro zjednodušení vývoje grafické adventury Maniac Mansion.

Jedná se o něco mezi programovacím jazykem a herním enginem umožňující vývojářům adventure her tvořit lokace, předměty a sekvence dialogů bez nutnosti zapisování do zdrojového kódu. Také to znamená, že herní skripty a datové soubory lze použít na jiných platformách.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní verzi SCUMM vytvořili Aric Wilmunder a Ron Gilbert v roce 1987.

SCUMM byl několikrát znovu použit u dalších her LucasArts. Je známo celkem 10 verzí číslovaných od "verze 0" (původní verze Commodore 64 pro hru Maniac Mansion), "verze 1" a "verze 1.5" (pro NES verzi Maniac Mansion) a následné "verze 2" až "verze 8". LucasArts definitivně opustili SCUMM v roce 1998, kdy přešli na engine GrimE použitý u her Grim Fandango a Escape from Monkey Island.

Verze[editovat | editovat zdroj]

"verze 0" byla použita na Commodore 64 pro hru Maniac Mansion. Tato verze byla uzpůsobena pro použití na IBM PC a pojmenována jako "verze 1". Tato verze byla používaná současně pro IBM PC i Commodore 64 platformy u hry Zak McKracken and the Alien Mindbenders a později adaptována pro NES u hry Maniac Mansion. Rozšířené znovu-vydání her Zak McKracken and the Alien Mindbenders a Maniac Mansion pro IBM PC obsahovala již Scumm "verze 2". Tato verze již disponovala port porty pro Amigu a Atari ST

U hry Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure byl použit SCUMM "verze 3" se všemi porty. Tato verze byla použitá také u hry Loom na disketách pro IBM PC a Amigu. Pro pozdější vydání hry Loom na CD-ROM byla použita SCUMM "verze 4"

"Verze 4" byla enginem hry The Secret of Monkey Island na disketách pro Amigu a PC.

Když byl vydán The Secret of Monkey Island na CD-ROM, používal SCUMM "verze 5". Tato verze byla také použita pro pokračování Série Monkey Island - Monkey Island 2: LeChuck's Revenge a také pro hru Indiana Jones and the Fate of Atlantis. V této verzi byla poprvé použita technologie iMUSE. Od tohoto momentu se vývoj SCUMM systému rozděluje, když jej Ron Gilbert licencuje pro hry vytvořené jeho společností - Humongous Entertainment. Zde šel SCUMM separátním vývojem až do "verze 11".

U LucasArts následovaly "verze 6" použitá u Day of the Tentacle a Sam & Max Hit the Road, "verze 7" (Full Throttle, The Dig) a poslední SCUMM "verze 8" (The Curse of Monkey Island).

Související programy[editovat | editovat zdroj]

ScummC[editovat | editovat zdroj]

ScummC je soubor nástrojů (obsahuje skripty, editor chůze, prostředí pro editaci oblečení, editaci hudby, grafiky, atd), který umožňuje vlastní JavaScript jazyk převést do SCUMM "verze 6" a spustit pomocí ScummVM. Umožňuje tak zkušeným uživatelům vytvořit vlastní SCUMM adventuru s prvky jako například mají hry Day of the Tentacle nebo Sam & Max Hit the Road.

Jedna z prvních verzí ScummVM

ScummVM[editovat | editovat zdroj]

ScummVM je Open source software, který umožňuje spuštění starších adventur používajících SCUMM engine na současných konfiguracích. Například The Curse of Monkey Island nelze spustit na většině instalacích Windows XP a Mac OS. Hra funguje bezproblémově při spuštění přes program ScummVM

Zajímavé ovšem je, že CD-ROM verze The Secret of Monkey Island, která je o 6 let starší než The Curse of Monkey Island lze spustit na většině instalací Windows XP přímo a bez problémů.

Zmínky ve hrách[editovat | editovat zdroj]

Zmínka o SCUMM bez jakéhokoliv objasnění se vyskytuje hojně v hrách série Monkey Island, převážně v The Secret of Monkey Island, kde lze natrefit na SCUMM bar. V Escape from Monkey Island je tento bar přejmenovaný na Lula bar, protože tato hra již SCUMM engine nevyužívá. V celé sérii je SCUMM také ingrediencí pro vytvoření grogu

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]