SALT

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z SALT I)
Na tento článek je přesměrováno heslo salt. Možná hledáte: sůl.
Leonid Brežněv a Gerald Ford podepisují SALT I, 1974.
Prezident Jimmy Carter a Leonid Brežněv podepisují SALT II, 1979

SALT (akronym z anglického Strategic Arms Limitation TalksRozhovory o omezení strategických zbraní) je série bilaterálních smluv mezi Sovětským svazemSpojenými státy americkými, kterým předcházely jejich rozhovory o omezení strategických zbraní.

Kontext[editovat | editovat zdroj]

Tehdejší Sovětský svaz a Spojené státy byly v 70. letech dvě největší světové supervelmoci, nevojenskými prostředky bojující o geopolitický vliv v rámci Studené války. Předchozí období (zhruba od konce války do počátku 60. let) by se dal označit jako fáze vývoje a testování jejich jaderných zbraní – Spojené státy vyvinuly první jadernou zbraň na světě v Projektu Manhattan ještě za 2. světové války, Sovětský svaz pak v roce 1949. Testování jaderných zbraní těchto mocností, zejména po testu mohutné Car-bomby v roce 1961, rozvířilo mezinárodní nevoli k dalšímu směřování tímto směrem, spolu s obavami, že síla těchto zbraní by v případě rozpoutání jaderného konfliktu byla dostatečná na vyhlazení veškerého života na Zemi.

SALT I[editovat | editovat zdroj]

Vyjednávání nad SALT I trvala od 17. listopadu 1969 do května 1972 v řadě setkání v Helsinkách a Vídni. Jednání uvízla na mrtvém bodě. Výsledek se dostavil až v květnu 1971, kdy bylo dosaženo shody v oblasti systémů ABM. Další rozhovory vedly k dohodě a závěru jednání, kdy 26. května 1972 v Moskvě prezident Richard Nixon a Leonid Brežněv podepsali Smlouvu o antibalistických raketách (Smlouva ABM), která byla uzavřena na dobu neurčenou (se šestiměsíční výpovědní lhůtou) a zavazovala Spojené státy americké a Sovětský svaz k omezení počtu antibalistických raketových systémů. Dále podepsali Prozatímní dohodu mezi Spojenými státy a Svazem Sovětských socialistických republik o některých opatřeních s ohledem na omezení strategických útočných zbraní, zkráceně nazývanou Smlouva SALT I která byla uzavřena na dobu pěti let s platností od 1. červenec 1972 a zavazovala obě strany k omezení interkontinentálních střel (ICBM), střel SLBM a ponorek s těmito zbraněmi na palubě. Bylo dosaženo i dalších vzájemných dohod, což pomohlo k rozšíření vztahů mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.[1][2][3]

SALT II[editovat | editovat zdroj]

Smlouva SALT II byla uzavřena ve Vídni dne 18. června 1979. Rozhovory, vedoucí k jejímu podepsání se však datují od roku 1972. Hlavní podstatou SALT II bylo omezení či zakázání vývoje některých druhů balistických raket s jadernými hlavicemi.

Následující smlouvy omezující jaderné zbraně[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plný text dohody o omezení strategických útočných zbraní - http://www.fas.org/nuke/control/salt1/text/salt1.htm
  2. The State Department web site archive, Strategic arms limitation talks (SALT I) - http://www.state.gov/www/global/arms/treaties/salt1.html
  3. Armáda České republiky, historie strategických smluv - http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=5479 Archivováno 5. 12. 2008 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]