Systém jednotné trigonometrické sítě katastrální

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z S-JTSK)

Systém jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK, někdy též nesprávně zaměňováno s JTSK) je pravoúhlá souřadnicová síť používaná v geodézii na území České republiky a Slovenska (pro zeměměřické práce v civilním sektoru).[1] Vychází z tzv. Křovákova zobrazení (stanoveném Josefem Křovákem v roce 1922), jehož snahou bylo zavést takový pravoúhlý souřadnicový systém, v němž by se celá (v té době nově vzniklá) Československá republika nacházela v prvním kvadrantu a měla tedy obě souřadnice kladné. To usnadňuje souřadnicové výpočty. Kladná část osy X tohoto souřadného systému je směřována k jihu, kladná část osy Y vždy k západu. Pro každý libovolný bod na území České i Slovenské republiky navíc platí, že hodnota souřadnice Y je vždy menší než souřadnice X.[2] Geodetickými základy S-JTSK je Jednotná trigonometrická síť katastrální. Délkové zkreslení se pohybuje v hodnotách od +14 cm/km až do –10cm/km.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČADA, Václav. Souřadnicové výpočty v rovině [online]. Plzeň: Západočeská univerzita [cit. 2013-04-02]. Kapitola Základní vlastnosti. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-14. 
  2. ČADA, Václav. Souřadnicové systémy [online]. Plzeň: Západočeská univerzita [cit. 2013-04-02]. Kapitola Souřadnicový systém jednotné trigonometrické sítě katastrální. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]