Sídliště Vltava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
sídliště Vltava
Sídliště Vltava v Českých Budějovicích
Sídliště Vltava v Českých Budějovicích
Lokalita
Charaktersídliště
ObecČeské Budějovice
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
sídliště Vltava
sídliště Vltava
Další údaje
Kód ZSJ021997
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sídliště Vltava je druhé největší českobudějovické sídliště a druhé nejmladší z panelových sídlišť městské části Čtyři Dvory ve městě České Budějovice. Vystavěno bylo v 70. a 80. letech 20. století. V roce 2011 mělo podle trvalého bydliště 10 224 obyvatel, podle obvyklého pobytu 9 943 obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Leží na severozápadním okraji města. Ohraničeno je od západu ulicí Husova a Josefy Kolářové, od jihu ulicí Jaromíra Boreckého, od severu ulicí Krčínova a od východu levobřežní silnicí I/20. Těsně za touto silnicí protéká řeka Vltava (šíře v tomto místě je asi 20 až 40 metrů). Za ulicí Husova sousedí sídliště (od jihu) se sídlištěm Šumava, kasárnami, bývalým tankovým cvičištěm a přírodní rezervací Vrbenské rybníky.

Události[editovat | editovat zdroj]

Sídliště Vltava pamatuje několik událostí:

  • Své dětství zde prožil významný český sociolog Mgr. Jan Sládek, který se v současnosti zabývá především sociologií lidských sídel. Zároveň vyučuje na FFUK.
  • 8. června 1998 zde spadla dvě stíhací letadla MiG-21 vracejících se z vojenské letecké přehlídky v Pardubicích po srážce nad Českým Vrbným a katapultáži obou pilotů a navigátora.[1][2] Jedno letadlo dopadlo do zahrad několika rodinných domů v Českém Vrbném, druhé na zastávku MHD a parkoviště před panelovým domem, ke kterému setrvačností dojelo a dům vyhořel. Díky tomu, že se událost stala v dopoledních hodinách všedního dne, nikdo nebyl usmrcen. Došlo k 11 zraněním – tři katapultovaní piloti, dva příslušníci zasahující jednotky HZS s drobným poraněním a z šesti dalších zranění bylo jako nejtěžší kvalifikováno zranění 48leté ženy, která utrpěla popáleniny II. a III. stupně a byla hospitalizována v nemocnici v Českých Budějovicích.
  • Záplavy - pětisetletá voda v roce 2002. Voda tehdy zatopila zejména jižní část sídliště a několik domů severní části.
  • Zatýkání zloděje stavební Tatry, který se s ní snažil uprchnout mezi panelové domy. Ovšem v tu dobu na sídlišti probíhaly rozsáhlé výkopové práce a šest policejních vozů mu zablokovalo výjezd ze sídliště[3].

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VODIČKA, Matěj. ‚Skoro jako válka, ale nikomu se nic nestalo.‘ Před 25 lety se nad Českými Budějovicemi srazily dvě stíhačky. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2023-06-08 [cit. 2023-06-08]. Dostupné online. 
  2. Na sídliště v Českých Budějovicích dopadly před 25 lety dvě stíhačky MiG-21. ČT24 [online]. Česká televize, 2023-06-08 [cit. 2023-06-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-06-08. 
  3. Policisté stříleli na sídlišti po kradené tatrovce [online]. MAFRA a.s., 21. července 2005. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]