Růžový panter (sdružení)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Růžový panter
Právní formaspolek
Založeno24. května 2002
AdresaLoretánské náměstí 109/3, Praha, 118 00, Česko
IČO26595559
Další informace
Webwww.ruzovypanter.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Růžový panter (RP) je česká nevládní nezisková organizace bojující proti korupci ve všech jejich známých formách. Při této aktivitě vychází ze znalosti místních způsobů, forem a modifikací korupce. Korupci vnímá a definuje jako získání výhod z dějů ve veřejném prostoru, které nejsou dovolené a jsou většinou nezákonné. Za správných podmínek mají být založeny na transparenci, férové soutěži, spravedlnosti, demokratických pravidlech, vládě práva a dobrých mravech. Výhody (benefity) z nelegálního chování mohou mít různou podobu, nejenom tedy přímou peněžní úplatu.

Jméno organizace bylo s poněkud poetickým podtextem přejato ze známých filmů s úmyslem, že i velmi vážné věci mohou být zasazeny do satirického rámce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nezisková organizace Růžový panter byla založena 24. května 2002, kdy byla také registrována u Ministerstva vnitra ČR jako občanské sdružení mající za hlavní cíl monitorování korupce ve veřejné správě. Na počátku stála v čele organizace Iveta Jordánová.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

RP se snaží soustavně sledovat události a děje, kde je příležitost a prostor ke korupci ve veřejné správě zahrnující zejména klientelistické vztahy, státní dotace přidělované neprůhledným způsobem firmám s neznámými vlastníky a veřejné zakázky. Organizace se dále zaměřuje na vymáhání informací, které musí být ze zákona veřejné, problematiku státních a evropských dotací a analyzování ukázkových případů, které demonstrují selhání výkonu státní správy. Zajímá se o bezpečnostní problematiku, zejména legislativu v oblasti utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti a Národní bezpečnostní úřad. Organizace se angažuje ve Sdružení místních samospráv České republiky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]