Ruskoevropská lajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruskoevropská lajka
Základní informace
Země původuRuskoRusko Rusko
VyužitíSpolečník, lovecký pes
Průměrný věkdo 13 let
Tělesná charakteristika
Hmotnost20,4 – 22,7 kg
Výška †Psi: 52 až 58 cm.
Feny: 50 až 56 cm.
BarvaBílá s černými znaky
Černá s bílými znaky
Celočerná
Klasifikace a standard
Skupina FCIŠpicové a plemena primitivní
Sekce FCISeverští lovečtí psi
ČMKUstandard
† výška uváděna v kohoutku

Ruskoevropská lajka (rusky: Laika Russko-Evropeiskaia, anglicky: Russo-European Laika) je ruské psí plemeno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ruskoevropská lajka byla vyšlechtěna v 19. století v Rusku, především jako lovecký pes. Vznikla křížením karelských medvědích psů a místních typů lajek (udmuritskou, komijskou. kapelskou, voťackou aj.).[1] Zakládajícím psem, který měl rozhodnout o exteriéru ruskoevropských lajek, byl šampion Putik.[1] Původně se tito psi využívali jako pracovní, a to především k loveckým účelům. V současné době se využívá hlavně jako společník.

První záznam o severských psech se zašpičatělýma ušima podobných dnešním ruskoevropským lajkám byl publikován roku 1895.[2] Velké snížení počtu ruskoevropských lajek přišlo v roce 1980, kdy byl zakázán lov veverek, a i když byl lov o pár let později znovu povolen, počty lajek se nezvýšily. Standard plemene byl schválen v roce 1952.[2]

Oficiální zkratka používaná v Česku je REL, číslo standardu ČMKU je 304. V současné době (2015) je plemeno málo známé a v Česku je jen pár chovatelských stanic. Zastřešuje jej zde Klub karelských medvědích psů a lajek.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Ruskoevropská lajka je středně velký pes, lehké tělesné konstrukce. Pes působí kvadratickým dojmem, délka těla je rovna kohoutkové výšce, Osvalení je suché a dobře vyvinuté. Výrazný a dobře zřetelný pohlavní dimorfismus. Srst, která pokrývá celé tělo, je tvrdá, rovná a má velmi hustou podsadu, zbarvení je černé se skvrnami nebo jednobarevné. Výška v kohoutku se pohybuje u psů mezi 52 a 58 cm, u fen je to 50 – 56 cm. Hmotnost je mezi 20 a 22 kg. Hlava je suchá, při pohledu shora má klínovitý tvar. Uši vztyčené, poměrně malé, vysoko nasazené ve tvaru V. Stop je mírně vyznačený. Oči oválné, šikmo položené, s tmavě hnědými duhovkami. Nosní houba je vždy černá, zuby mají nůžkový skus a pysky jsou pevně přiléhající. Krk dobře osvalený, rovný a dlouhý. Hřbet rovný, silný, osvalený, střední šíře. Ocas je nasazený vysoko a pes ho nosí stylem typickým pro špice; zatočený nad hřbetem. Srst na něm tvoří prapor. Nohy jsou dlouhé, štíhlé, ale dobře osvalené, zakončené kulatými, téměř kočičími tlapkami.

Podobná plemena[editovat | editovat zdroj]

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Povahově je ruskoevropská lajka tvrdohlavý, dominantní, aktivní, bystrý a energický pes, schopný pronásledovat i tak velká zvířata, jako jsou třeba sobi. Špatně vychází s jinými psy, hlavně kvůli její dominanci. Na kořist upozorňuje výrazným hlasem. Je loajální a oddaná vůči svému majiteli. Je to pes jednoho pána, vybere si jen jednoho člověka, kterého respektuje a poslouchá, proto to není dobrý rodinný pes. Má dobře vyvinuté lovecké pudy. Je to dobrý hlídač, který imponuje nejen svojí velikostí, ale i hlasem a vystupováním. Má sklony pronásledovat rychle se pohybující předměty.

Péče[editovat | editovat zdroj]

Ruskoevropská lajka nepotřebuje mnoho péče a je vhodná pro celoroční pobyt venku, její hustá srst ji chrání před zimou i jinými neduhy počasí. Její srst extrémně líná 2x ročně (na jaře a na podzim), v tomto období je nutné ji vyčesávat častěji, jinak stačí pročesat jednou za týden. Vyžaduje hodně pohybu jakéhokoliv typu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Russo-European Laika na anglické Wikipedii.

  1. a b Ruskoevropská lajka [online]. Klub karelských medvědích psů a lajek Praha [cit. 2015-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-31. 
  2. a b O plemenu ruskoevropská lajka [online]. Výběr psa (www.vyberpsa.cz) [cit. 2015-06-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]