Rulf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obecné informace o příjmení
mužská podoba: Rulf
ženská podoba: Rulfová
původ: normandský/germánský
Statistika pro Česko (2007)
Rulf
četnost: 230
pořadí: 3 561
Rulfová
četnost: 219
pořadí: 3 948
Původ, četnost, osobnosti a mapy (Příjmení.cz)
Graf četnosti po ročnících
Mapa rozšíření v ČR (KdeJsme.cz)
Zdrojové seznamy MV ČR

Příjmení Rulf je v podstatě odvozeninou od starého skandinávského a germánského vlastního jména „Hróðwulf“ a jeho zkrácené formy „Hrólfr“ z dob před 5. stoletím. Hrodwulf je složenina dvou slov „hrod“ což znamená proslulý a „wolf“ neboli vlk, tedy „proslavený vlk“. Norská forma tohoto jména je „Hrolfr“, dánská a švédská forma je „Rolf“. S invazemi Normanů se toto jméno rozšířilo do Evropy na kontinent a ve formě „Roul“ také na Britské ostrovy a to již v období přílivu normanských osadníků dávno před dobytím Británie v roce 1066. Mezi skandinávskými usedlíky zejména v Británii se rozšířilo v podobě „Rou“, „Roul“ nebo v latinské verzi „Rollo“. V současné době je několik desítek forem tohoto jména Rolf, Rolfe, Rolph, Roalfe, Roles, Rollo, Roll, Rolle, Rolles, Rolls, Roif, Roffe, Roaf, Rofe, Roof, Roofe, Rouf, Rouif, Rove, Row, Rowe, Rowes, Rowles, Ruif, Rulf, Rule. Mezi odvozeniny nepatří např. Ralf, který je jiného původu.

Některé zdroje uvádí, že samotná forma Rulf vychází z křestního jména Rolf což znamená “syn Rudolfa“.

Výskyt v Čechách[editovat | editovat zdroj]

V německy psaných záznamech českých matrik před rokem 1850 se objevuje psaná varianta Rülf v mužské formě a Rülfin v ženské formě. To je však pouze důsledek přepisu českých jmen do němčiny při pořizování na farních úřadech. Jméno Rulf je běžně zastoupeno v matričních záznamech v první polovině 18. století např. v obcích na Lounsku a Libochovicku.

Četnost příjmení Rulf a odvozených příjmení (MVČR – 2007)
Mužské jméno Četnost Ženské jméno Četnost Četnost celkem
Rulf 230 Rulfová 219 449
Roll 157 Rollová 203 401
Rollo 41
Rolf 60 Rolfová 54 114
Roule 55 Roulová 63 128
Roul 10
Row 1 Rowe 7 8
Rule 8 Ruleová 5 13

Historický výskyt[editovat | editovat zdroj]

Ve světové historii se první záznamy tohoto jména objevují na různých místech už v 11. století:

Británie
1086 Turstinus filius Rolf, Rou, Roffi v záznamech soupisu obyvatel většiny Anglie – Domesday Book, ve 12. století v Anglii – Roger Rolves, Rolfde Ormesby, Rothof filius Ketelli, Rodulfus filius Ketelli, Robertus filius Rolui, Roulf, Roolf, ve 13. století v Anglii – Robert Rolf, Robert Rolfes, Martin Rof, Robert Rolf, William Roulf, William Rowe, Robert Rolle, Matilda Rolles, Roger Rolves, John Roolf, ve 14. století v Anglii – Robert Roulfes, Juliana Roules, John Rowes, Rodger Rolf
Amerika
1582-1622 John Rolfe byl druhým manželem indiánské princezny Pocahontas.

Známí nositelé tohoto příjmení[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]