Rukiye Sabiha Sultan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rukiye Sabiha Sultan
Fotografie princezny Rukiye z 20. let minulého století
Fotografie princezny Rukiye z 20. let minulého století
Narození1. května 1894
palác Ortaköy, Istanbul, Osmanská říše
Úmrtí26. srpna 1971 (77 let)
Istanbul, Turecko
Místo pohřbeníhřbitov Aşiyan Asri
Národnostturecká
Titulsultánka (princezna)
Nábož. vyznáníIslám
ChoťŞehzade Ömer Faruk
DětiFatma Neslişah
Zehra Hanzade Sultan
Necla Hibetullah Sultan
Rodičesultán Mehmed VI.
Emine Nazikedâ Kadınefendi
RodOsmanská dynastie
Příbuznísestřenice: Mihriban Mihrişah Sultan
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rukiye Sabiha Sultan (1. května 189426. srpna 1971) byla osmanská princezna, nejmladší dcera sultána Mehmed VI. a jeho první ženy Emine Nazikedâ Kadınefendi. Byla manželkou prince Ömera Faruka Efendiho, který byl synem posledního sultána Abdülmecida II. (manželé tedy byli příbuznými).

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Byla nejmladší dcerou osmanského sultána Mehmed VI. a jeho první ženy Emine Nazikedâ Kadınefendi (dcera prince Hassana Marshania a princezny Fatmy Horecan Aredba).

Princ Şehzade Ömer Faruk si ji vzal 29. dubna 1920 v paláci Yildiz. V letech 1921–1926 zplodili 3 dcery – Fatma Neslişah Sultan, Zehra Hanzade Sultan a Zehra Hanzade Sultan, Necla Hibetullah Sultan. Dne 3. března 1924 dostala celá rodina příkaz k deportaci, stejně jako zbytek rodiny Osmanské dynastie. Rodina se přestěhovala do města Nice, kde se jejich dcera Necla narodila. Po nějakém čase se rodina přestěhovala do Švýcarska, pak do Francie a nakonec do Egypta, kde se v roce 1940 jejich dcera Fatma Neslişah provdala za prince Muhammada Abdela Moneima, syna posledního chediva Abbáse II. Hilmího.

Rukiyin manžel, Ömer Faruk Efendi se s ní rozvedl v lednu 1948, když byl rezidentem v Káhiře a vrátil se zpátky do rodné země, kde si změnil příjmení na Osmanoğlu (což znamená "syn osmanů") a vzal si za ženu další princeznu z Osmanské dynastie, Mihriban Mihrişah Sultan, která byla sestřenicí Rukiye. Rukiye zemřela 26. srpna 1971 ve vile své dcery Zehry a byla pohřbena na civilním hřbitově.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rukiye Sabiha Sultan na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]