Rudolf Skuherský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf Skuherský
Rudolf Skuherský
Rudolf Skuherský
Narození23. dubna 1828 nebo 24. dubna 1828
Opočno
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí9. října 1863 (ve věku 35 let)
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Příčina úmrtízáškrt
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy (50°4′51″ s. š., 14°27′43″ v. d.)
Povolánípedagog, matematik a učitel
RodičeFrantišek Alois Skuherský
PříbuzníFrantišek Zdeněk Skuherský (sourozenec)
Funkceposlanec Českého zemského sněmu (1861–1867)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrob Rudolfa Skuherského na pražských Olšanských hřbitovech

Rudolf Skuherský (23. dubna 1828 Opočno[1]9. října 1863 Praha) byl český matematik, první profesor deskriptivní geometrie na polytechnice v Praze a zastánce zrovnoprávnění češtiny a němčiny jako vyučovacích jazyků.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Navštěvoval gymnázium v Hradci Králové a v Broumově, poté pokračoval na reálce v Praze. V roce 1844 se zapsal na pražskou polytechniku: studoval matematiku (u Christiana Dopplera), fyziku a botaniku. Po roce odešel na tři léta pracovat do rodného Opočna jako hospodářský úředník. V roce 1848 se do Prahy na techniku vrátil a posléze pokračoval ve studiu ve Vídni, kde studia zakončil.

Pedagogická činnost[editovat | editovat zdroj]

Ve Vídni Skuherský v roce 1850 (pod vedením prof. Höniga) publikoval svou první práci z deskriptivní geometrie (Ortografická rovnoběžná perspektiva; Die orthographische Parallelperspective, in: Sitzungsberichte der kaiserlichen Akademie der Wissenschaften, svazek 5) a v akademickém roce 185152 byl asistentem deskriptivní geometrie. V roce 1852 přesídlil do Prahy, kde byl na polytechnice jmenován mimořádným profesorem deskriptivní geometrie a průpravného technického kreslení a dva roky poté byl jmenován prvním profesorem řádným. Na počátku 60. let se zasazoval o reformu pražské polytechniky, avšak výsledku se nedožil, neboť v roce 1863 zemřel na záškrt ve věku 35 let.

Politická a spolková činnost[editovat | editovat zdroj]

Krátce po řádných zemských volbách v roce 1861 byl v doplňovací volbě počátkem dubna 1861 zvolen na Český zemský sněm za kurii venkovských obcí, obvod Chrudim, Nasavrky.[2][3]

Společně s profesory Kořistkou a Jelinkem se zasazoval za rovnoprávnost češtiny jako vyučovacího jazyka na polytechnice. V akademickém roce 186162 zahájil přednášky z deskriptivní geometrie vedle němčiny i v českém jazyce. Ty se staly prvními česky proslovenými přednáškami na pražské polytechnice. Ve školním roce 186465 byly pak oba jazyky zrovnoprávněny. Dvojjazyčné období vyvrcholilo rozdělením polytechniky na českou a německou (r. 186970).

Rudolf Skuherský byl činný také v nově vzniklé sokolské Tělocvičné jednotě. Ustavující valná hromada, která prvním starostou zvolila Jindřicha Fügnera a místostarostou Miroslava Tyrše, profesora Skuherského zvolila členem výboru.

Vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Skuherský je tvůrcem tzv. ortografické paralelní perspektivy, která však vzhledem k rozvoji axonometrické projekce nedosáhla velkého rozšíření. Jeho vědecká a pedagogická činnost stála u zrodu české geometrické školy. Dnes se studenti seznamují se Skuherského metodou v pravoúhlé axonometrii a řeší pomocí ní mj. metrické úlohy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOA Zámrsk, Matrika narozených 1828-1840 v Opočně , sign. 120-4, ukn. 7063, str.3. Dostupné online
  2. Die Presse, 5. 4. 1861, s. 1.
  3. Fremden-Blatt, 5. 4. 1861, s. 2.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]