Rozhledna Barborka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna Barborka
Rozhledna Barborka
Rozhledna Barborka
Základní informace
Konstrukcedřevěná, kovové části
Kóta paty313 m n. m.
Rok vzniku2004
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby13,8 m
Počet schodů47
Stavpřístupná
Poznámka
bez turistické známky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Barborka se nachází na severním okraji Železných hor, u vesnice Horní Raškovice (obec Svinčany) vzdálené přibližně 3,5 km severozápadně od Heřmanova Městce. V bezprostřední blízkosti rozhledny prochází cyklotrasa číslo 4128.

Historie stavby[editovat | editovat zdroj]

Myšlenka stavby rozhledny vznikla v roce 2003 jako doplněk regionální cyklotrasy. Budoucí rozhledna tak měla zázemí v dobrém turistickém informačním systému. Projektovou dokumentaci stavby zpracoval Ing. Václav Jakeš. Stavba byla vybudovaná za pomoci grantů a dotací Pardubického kraje a trvala 2,5 měsíce.

Charakteristika rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna se nachází v nadmořské výšce 313 m nad mořem v blízkosti Raškovického lesa v zajímavé lokalitě bývalých Raškovických lomů. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 10 m. a lze z ní - při dobré viditelnosti - dohlédnout na Železné hory i na vrcholky Orlických hor a Krkonoš. Jasně je vidět Kunětická hora u Pardubic. Pro vystoupení na ochoz rozhledny musí návštěvníci zdolat 47 schodů.[1].

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Jméno Barborka bylo vybráno z historického kontextu. V 16. a 17. století patřil region Horních Raškovic k oblasti těžby kamene, byl místem působení skalníků a jejich mlýnské kameny se řadily k nejlepším v českém království. Těžba kamene je řazena do hornické činnosti a patronem horníků je svatá Barbora. A protože se rozhledna nachází v blízkosti vytěženého lomu (vede tam naučná stezka a červená turistická cesta), dostala jméno Barborka, jako vzpomínka na práci a pot místních dělníků.

V areálu se nachází památný strom chráněný obcí Svinčany. Je jím jeřáb oskeruše, v Čechách vzácný strom, který je proslavený svými plody – surovinou pro oskerušovici.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POHORECKÝ, Vladimír. Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (5). Praha: Radioservis a.s., 2007. ISBN 978-80-86212-00-5. Kapitola Rozhledna Barborka, s. 7–8. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]