Rovensko (Banát)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rovensko
Ravensca
Náves s kostelem
Náves s kostelem
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška750 m n. m.
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
ŽupaCaraş Severin
Historický regionBanát
Rovensko
Rovensko
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel165 (2002)
Etnické složeníČeši
Náboženské složeníKatolictví
Správa
Telefonní předvolba(+40) 02 55
PSČ327374
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dětské hřiště na Rovensku, postavené v srpnu 2021
Pohled z rovenské kadibudky na pohoří Banát
Źánrový obrázek z Rovenska

Rovensko (rumunsky Ravensca, maďarsky Ravenszka) je jedna z šesti českých vesnic v rumunském Banátu. Nachází se na návrší v nadmořské výšce asi 750 m n. m. asi 7 km jihovýchodně od obce Şopotu Nou, pod kterou spadá. Rovensko je z českých vesnic v Banátu nejvýše položené a v obci také je nejzachovalejší jazyk, díky značné izolaci zde není příliš ovlivněn rumunštinou a srbštinou. S nejbližšími českými vesnicemi (Gerník 15 km, Bígr 30 km) je propojeno červenou turistickou značkou vyznačenou Klubem českých turistů.

Místní obyvatelé se živí především zemědělstvím. Elektřina do obce byla zavedena až v roce 1994. S úbytkem průmyslu v oblasti došlo k poklesu obyvatel z 200 na méně než 80 v roce 2009.[1]. Ve vesnici, stejně jako v oblasti, se zachovávají religiózní křesťanské tradice, slavení svátků, výročí svěcení kostela apod.[1]

V obci se nachází hodnotná lidová architektura.[2][3]

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Za obcí Şopotu Nou (7 km severozápadně od Rovenska) začíná kaňon řeky Nery, který je v některých místech natolik úzký, že je zde cesta vytesána do skály nad řekou. Podle některých pověstí ji vybudovali a využívali již Římané. Z Rovenska je také pěkný výhled na okolní kopce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ta naše povaha česká : Česká televize
  2. RÁKOSNÍKOVÁ, Alena; CUŘÍNOVÁ, Helena; ČERNÝ, Vojtěch, a kol. Rovensko. Inventární karty – urbanistický průzkum české vesnice v rumunském Banátu. Praha: [s.n.], 2016. Dostupné online. 
  3. FANTA, Václav; RÁKOSNÍKOVÁ, Alena: Lidová architektura českých vesnic v Banátu, in KOVÁŘ, Pavel (ed.) Přenesená krajina. Český venkov v rumunském Banátu. Praha: Academia, 2019, pp. 67–113.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]