Romagnola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Romagnola
Romagnola
Romagnola
Základní informace
Země původuItálieItálie Itálie
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimasné plemeno
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce1100–1200 kg[1]
Hmotnost samice650–750 kg[1]
Výška samce †155 cm[1]
Výška samice †145 cm[1]
Tělesný rámecvelký
Barvabílá až světle šedá
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaskupina pratura, podskupina stepních plemen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Romagnola je velké plemeno skotu pocházející z Itálie. Původně se jednalo o skot s třístrannou užitkovostí s důrazem na produkci tažných volů, v současnosti se jedná především o masné plemeno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Romagnola pochází z místních rázů skotu zkřížených s podolským skotem. V průběhu 19. století došlo v tehdejší provincii Forli ke sjednocení tohoto skotu do jediného plemene a v druhé polovině 19. století bylo přikříženo plemeno chianina.[1] Plemenná kniha je vedena od roku 1956.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Je to skot velkého tělesného rámce, mohutný a dobře osvalený. Hlava je krátká s širokým čelem, zvířata jsou rohatá. Končetiny jsou spíše kratší. Zbarvení krav je bílé až světle šedé, býci jsou tmavší, zejména na krku a v okolí očí. Kůže je tmavě pigmentovaná, oční víčka, konečník, vulva, mulecpaznehty jsou černé, stejně tak rohy a chvost ocasu. Telata se rodí červenožlutá a přebarvují se později. Plemeno se chová ve dvou užitkových směrech: romagnola gentile je větší a raný, chovaný pro produkci masa a to především v nížinách, romagnola di montana je menší pracovní skot z horských oblastí.[1] Obecně je romagnola přizpůsobivé a nenáročné plemeno s dobrou masnou užitkovostí, býci ve výkrmu dosahují denních přírůstků 1300 g,[1] jatečná výtěžnost je vysoká, sklon k tučnění malý.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 70. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]