Román pro muže

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Román pro muže
Původní názevRomán pro muže
Země původuČesko
Jazykčeština
Délka95 minut
Žánrkomedie / drama
Námět a scénářMichal Viewegh
RežieTomáš Bařina
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMiroslav Donutil
Miroslav Vladyka
Vanda Hybnerová
Táňa Pauhofová
Jan Budař
Filip Čapka
Pavel Řezníček
ProdukceRudolf Biermann
HudbaZdeněk Vřešťál
Výroba a distribuce
Premiéra23. září 2010
DistribuceBontonfilm
Román pro muže na FPČSFDKinoboxu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Román pro muže je český film Tomáše Bařiny z roku 2010. Jde o zfilmovaný literární bestseller českého spisovatele Michala Viewegha.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Film vypráví příběh tří sourozenců – státního zástupce Cyrila (Miroslav Donutil), Bruna (Miroslav Vladyka) a reportérky Anety (Vanda Hybnerová), z důvodu předčasné smrti rodičů mají silnější pouto, než bývá zvykem. Tři sourozenci – tři rozdílné povahy. Odjíždějí na tradiční výlet (platí ho Cyril) na Slovensko do Vysokých Tater, vzhledem k nevyléčitelné nemoci Bruna do nejlepšího hotelu spolu s prostitutkou jménem Tali (Táňa Pauhofová). Ta má Brunovi splnit všechna jeho poslední přání.

Bruno i Aneta jsou však v rolích outsiderů a nedokáží odporovat dominanci Cyrila, který určuje, co, kdy a jak se bude dít. Bruno má vzhledem k neodvratnému konci své existence jiné priority nežli si představuje Cyril, který mu vnucuje sex s Tali. Tali je přítelkyně pasáka Reného, který ji Cyrilovi na akci do Tater pronajal. Cyril dává na každém kroku najevo svou aroganci a nadřazenost. Když se jeho bratr Bruno k ničemu nemá, ujme se sám iniciativy a vyspí se s Tali. Přizná to i Renému, který mu slíbí pomstu. René se rozhodne Cyrila zabít, je však zadržen i se společníkem Šimim slovenskou policií.

V epilogu Bruno umírá a Cyril organizuje trachtu (posmrtnou hostinu na počest zemřelého). Sestra Aneta se dokáže vzepřít a odmítne účast. Cyril poprvé pocítí lítost. V jeho automobilu značky BMW na něj čeká těhotná partnerka Tali, která má ráda pěkné věci…

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Miroslav Donutil Cyril
Miroslav Vladyka Bruno
Vanda Hybnerová Aneta
Táňa Pauhofová Tali
Jan Budař René
Filip Čapka Šimi
Pavel Řezníček Alan
Ági Gubik recepční
Igor Chmela státní zástupce
Pavel Šimčík kuchař
Lukáš Langmajer číšník
Pavlína Jurková
Jana Štěpánová
David Šír

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]