Roland Grapow

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roland Grapow
Základní informace
Narození30. srpna 1959 (64 let)
Hamburk, Západní Německo
ŽánryPower metal, Speed metal, Heavy metal
PovoláníKytarista, skladatel
NástrojeKytara, baskytara, vokály, sitár
Aktivní roky70. léta -dosud
Příbuzná témataMasterplan, Helloween
Webmasterplan-theband.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roland Grapow (* 30. srpna 1959 Hamburk, Západní Německo) je německý kytarista.

Před působením ve skupině Helloween byl Grapow členem skupiny Rampage, ke které nastoupil zhruba v roce 1979 a nahrál s nimi dvě studiová alba Victim Of Rock z roku 1980 a Love Lights Up The Night z roku 1982. Rok na to ze skupiny odešel, nebyl hudebně aktivní a živil se jako automechanik, až dokud mu Michael Weikath v roce 1989 nezavolal, aby mu nabídl místo ve skupině Helloween.

Ve speed metalové skupině Helloween hrál dvanáct let a podílel se na deskách Pink Bubbles Go Ape, Chameleon, Master of the Rings, The Time of the Oath, High Live, Better Than Raw, Metal Jukebox a The Dark Ride. V roce 2001 spolu s bubeníkem Uli Kuschem po uměleckých i lidských rozepřích s kytaristou Michaelem Weikathem odešel.

Již během působení ve skupině Helloween měl Grapow svůj sólový projekt, skupinu Masterplan, která se po odchodu z Helloween stala jeho hlavní kapelou. V roce 2017 se připojil k české metalové skupině Kreyson.[1] V roce 2019 ohlásil ze skupiny odchod.[2]

Na koncertě v Detvě se zamiloval do krásné Slovenky a roku 2005 se přestěhoval z Hamburku do vesnice Zvolenská Slatina. Zde má své soukromé nahrávací studio Grapow Studios, kde nahrává alba množství metalových kapel.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KREYSON Ládi Křížka má Terranu a Grapowa [online]. Spark Rock Magazine [cit. 2017-05-09]. Dostupné online. 
  2. INTERVIEW WITH ROLAND GRAPOW (MASTERPLAN, ROLAND STUDIOS, EX-HELLOWEEN...) [online]. Black Phoenix Rising [cit. 2019-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-19. 
  3. A.S, Petit Press. Zvolenská Slatina sa chystá na nápor fanúšikov. More Than Fest už tento víkend!. myzvolen.sme.sk [online]. [cit. 2022-07-06]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]