Rokytenka (přítok Vsetínské Bečvy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rokytenka
Rokytenka těsně nad ústím do Vsetínské Bečvy ve Vsetíně na Trávníkách
Rokytenka těsně nad ústím do Vsetínské Bečvy ve Vsetíně na Trávníkách
Základní informace
Délka toku13,3 km
Plocha povodí36,4 km²
Průměrný průtok0,36 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-11-01-066
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Zlínský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Bečva, Vsetínská Bečva
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rokytenka je levostranným přítokem Vsetínské Bečvy ve městě Vsetín ve Zlínském kraji. Délka toku činí 13,3 km. Plocha povodí měří 36,4 km².[1]

Název[editovat | editovat zdroj]

Název potoka pochází od slova rokyta – vrba, je shodný s údolím a městskou částí Vsetína Rokytnice .

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení na jižním svahu vrchu Chléviska (641 m n. m.), protéká údolím Hostýnských vrchů Geržičky, obcí Liptál, Lhota u Vsetína, sídlišti Vsetína Rokytnice a Trávníky a u místních lázní se vlévá do Vsetínské Bečvy.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Největším přítokem Rokytenky je potok Sirákovka, který se do ní vlévá zprava v obci Liptál.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Průměrný průtok u ústí činí 0,36 m³/s.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Využívá se k zavlažování. Slouží k odvodu odpadních vod – projekt Čistá Bečva. Jako prevence povodní slouží četné hráze. K rybolovu slouží rybářské revíry.

Rybářský revír na Rokytence[editovat | editovat zdroj]

Rybářské revíry jsou úseky řeky, které obhospodařuje Český rybářský svaz a jsou určené k vykonávání rybářského práva. Jsou uvedeny v Soupisu revírů a na řece jsou označovány a číslovány proti proudu řeky. Senice má jeden revír uvedený v následujícím popisu.

Rokytenka 1[editovat | editovat zdroj]

Je pstruhový rybářský revír evidovaný pod č. 473 081 s délkou toku 15 km má rozlohu 4 ha. Revír obhospodařuje MOČRS Vsetín. Začíná soutokem se Vsetínskou Bečvou ve Vsetíně souřadnice GPS: 49°20′28″ s. š., 17°59′23″ v. d..Postupujeme-li proti proudu říčka protéká sídlištěm Trávníky, městskou částí Lapač, sídlištěm Rokytnice, místní částí Dolansko, obcí Lhota u Vsetína a obcí Liptál, kde soutokem s potokem Syrákovka souřadnice GPS: 49°17′28″ s. š., 17°55′30″ v. d. revír končí. K říčce je velmi dobrý přístup po silnici č. 69 ze Vsetína do Zlína a z těsné blízkosti vedoucích stezek pro pěší i cyklisty. Z rybí obsádky je nejvíce zastoupen ve pstruhovém revíru nežádoucí jelec tloušť, z dalších pak ouklejka pruhovaná. Pstruh obecný, pstruh duhový a v dolní části lipan podhorní se vyskytují hlavně v proudných úsecích a ve splávcích. Počty lososovitých ryb a lipanů jsou přímo závislé na plnění zarybňovací povinnosti. Všechny přítoky jsou CHRO – lov ryb je zakázán!

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR (str. 106) [online]. [cit. 2017-08-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]