Rodný dům Aloise Jiráska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rodný dům Aloise Jiráska
Rodný dům Aloise Jiráska
Rodný dům Aloise Jiráska
Poloha
AdresaJiráskova 90, Hronov, ČeskoČesko Česko
UliceJiráskova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky42093/6-1614 (PkMISSezObrWD)
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rodný dům Aloise Jiráska se nachází v Hronově, obci mezi Náchodem a Policí nad Metují. Dům byl založen v 18. století Jakubem Jiráskem, dědem Aloise Jiráska. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nízký roubený dům stojí u silnice II/303, přibližně 150 metrů od náměstí. Uvnitř stavby se rozkládá světnice, kdysi sloužící jako rodinná pekárna a o víkendech prodejní místo, a světnička, kde měl Jirásek během svých studií pokoj. V blízkosti domku byl i sad, dnes přeměněný na park, kde vyvěrají minerální prameny Hronovka a Regnerka. Právě v těchto místech vybudoval Jiráskův otec primitivní lázně, tj. studnu a kůlnu se dvěma vanami, kam se lidé chodili koupat pro léčivé účinky této vody. Po změně majitele se lázně zvelebily, postupem času však lázně zanikly. Obnovy se dočkaly až za druhé světové války. Z důvodů stavu stavby ji museli všichni členové opustit a žít v domě Jiráskovy matky. Při příležitosti Jiráskových 70. narozenin byla vybrána částka, za níž mohlo město dům odkoupit a v letech 1955–1957 zrekonstruovat. V současnosti je dům zpřístupněn veřejnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-06-22]. Identifikátor záznamu 154240 : venkovský dům - rodný domek Aloise Jiráska. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]