Rod (rybník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rod
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Rod
Rod
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha32 ha
Max. hloubka1,8 m
Ostatní
Typrybník
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rod je rybník v okrese Tábor, kde je součástí Nadějské rybniční soustavy na pravém přítoku Lužnice. Nachází se v Třeboňské pánvi v CHKO Třeboňsko, kde je zahrnut do přírodní rezervace Rod.

Ochrana rybníka Rod byla vyhlášena kvůli rozsáhlým rákosinám a velkým plovoucím zblochanovým ostrovům, které slouží jako hnízdiště mnoha druhů vodního ptactva. Východní část rybníka přechází v přechodové rašeliniště.

Lokalita je dále významným shromaždištěm vodního a mokřadního ptactva v době jarních a podzimních tahů. Rod slouží jako pravidelné centrum výskytu zimujících orlů mořských. Žije zde také řada ohrožených druhů obojživelníků.[1] Pravidelně se tu vyskytuje vydra říční.

V rámci monitoringu vodních ptáků na Třeboňsku byla v hnízdních sezónách 2014 a 2015 na rybníku Rod nasazena alternativní („bezkaprová“) rybí obsádka (převaha candáta obecného, s příměsí lína obecného a dalších ryb) a byl ověřen následný pozitivní vliv na vývoj hnízdních populací vodního ptactva.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PR Rod - plán péče na období 2018 - 2027 - gov.cz. portal.gov.cz [online]. [cit. 2021-06-07]. Dostupné online. 
  2. MUSIL, Petr, et al. Význam „alternativní“ rybí obsádky pro populace vodních ptáků: příklad rybníka Rod. Fórum ochrany přírody [online]. 03/2016 [cit. 2021-06-07]. Dostupné online.