Robert William Wilcox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert William Wilcox
Rodné jménoRobert William Kalanihiapo Wilcox
Narození15. února 1855
Maui
Úmrtí23. října 1903 (ve věku 48 let)
Honolulu
Příčina úmrtícévní mozková příhoda
NárodnostHavajci
Alma materMilitary Academy of Modena
Povolánípolitik a voják
Politická stranaHome Rule Party of Hawaii
DětiRobert Kalanikupuapaikalaninui Keōua Wilcox[1]
RodičeCapt. William Slocum Wilcox[1]
PříbuzníHelena Kalokuokamaile Wilcox[1] (vnučka)
Funkcečlen Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických
PodpisRobert William Wilcox – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Kalanihiapo William Wilcox (15. února 1855, Maui, Havajské království23. října 1903, Honolulu, Havajské ostrovy) byl havajský politik. Proslul jako charizmatický řečník a radikální zastánce práv původních obyvatel souostroví.

Byl smíšeného původu. Jeho otec byl námořní kapitán z Nové Anglie a matka byla příslušnicí domorodé aristokracie. Absolvoval misijní školu a pracoval jako učitel, od roku 1880 byl poslancem havajského parlamentu. Dostal se mezi nadané mladé muže, které král Kalakaua poslal studovat do ciziny, aby vytvořili domorodou vzdělanou elitu a pomohli tak modernizaci havajského království. Studoval vojenskou akademii v Turíně, oženil se s italskou šlechtičnou Ginou Sobrerovou a stal se obdivovatelem Garibaldiho a revolučních myšlenek.

Na Havaji se však mezitím dostali k moci američtí majitelé plantáží s cukrovou třtinou, kteří donutili krále přijmout roku 1887 tzv. Bajonetovou ústavu, jež zvyšovala majetkový census ve volbách. Tím de facto o všem rozhodovali bohatí cizinci a král byl pouze symbolickou postavou. Nová vláda zároveň přestala financovat zahraniční studium Havajců, takže se musel vrátit do vlasti. Začal organizovat odpor proti režimu a 30. července 1889 se pokusil se skupinou příznivců (oblečených po garibaldiovském vzoru do červených košil) obsadit vládní budovy. Při následné potyčce zahynulo sedm vzbouřenců. Wilcox byl obviněn z vlastizrady, ale domorodý soud ho osvobodil.

Po Kalakauově smrti byl jako poslanec zprvu odpůrcem královny Liliuokalani a požadoval demokratické reformy, byl dokonce krátce uvězněn za protivládní spiknutí, ale pak se s královnou spojil proti Američanům jako společnému nepříteli. V roce 1894 plantážníci sdružení v Reformní straně donutili královnu k abdikaci a vyhlásili Havajskou republiku. Jejich konečným cílem bylo připojení k USA, aby nemuseli platit dovozní cla, to však prezident Grover Cleveland odmítal. V nepřehledné situaci zahájil Wilcox 6. ledna 1895 ozbrojené povstání s cílem vyhnat cizince a obnovit domácí vládu. Špatně organizovaná rebelie však byla záhy potlačena a Wilcox s dalšími spiklenci odsouzen k trestu smrti, který mu byl nakonec změněn na 35 let vězení. V roce 1898 došlo k definitivnímu připojení Havaje k USA, při této příležitosti byl amnestován. Založil vlastní stranu Home Rule Party, za kterou byl v roce 1900 zvolen prvním havajským zástupcem v Kongresu Spojených států amerických. Krátce po vypršení funkčního období zemřel na následky cévní mozkové příhody.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert William Wilcox na anglické Wikipedii.

  1. a b c Geni.com.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]