Robert E. Howard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Robert Ervin Howard)
Robert E. Howard
Rodné jménoRobert Ervin Howard
Narození22. ledna 1906
Peaster
Úmrtí11. června 1936 (ve věku 30 let)
Cross Plains
Místo pohřbeníGreenleaf Cemetery
PseudonymPatrick Ervin
Povoláníspisovatel, romanopisec, scenárista, autor sci-fi a básník
Alma materHoward Payne University
Brownwood High School
Žánrromán a povídka
Tématafantasy
Významná dílaThe Hour of the Dragon
Worms of the Earth
Pigeons from Hell
VlivyHenry Rider Haggard
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Ervin Howard (22. ledna 1906 Peaster, Texas11. června 1936 Cross Plains, Texas) byl známý americký spisovatel žánru fantasy, historických dobrodružných příběhů, hororů a westernů. Zároveň s tím je považován za jednoho ze zakladatelů podžánru fantasy – sword and sorcery (meč a magie). Byl psychicky nevyrovnaným člověkem, toužícím žít v jiném světě. Spáchal sebevraždu poté, co se dozvěděl o blížící se smrti své matky. Na poli žánru fantasy měl jediného rivala, a sice J. R. R. Tolkiena, a právě Tolkienova a Howardova literární podobnost inspirovala moderní žánr hrdinské fantasy. Spolu se svými dvěma přáteli a korespondenty C. A. Smithem a H. P. Lovecraftem patřil k nejdůležitějším spisovatelům Cthulhu mýtu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Peasteru v Texasu jako jediný syn cestujícího venkovského lékaře Dr. Isaaca Mordecai Howarda a jeho ženy trpící tuberkulózou, Hester Jane Ervin Howard. Rody obou rodičů měly bohaté kořeny napříč americkým jihem, s různými předky od bojovníků Konfederace v občanské válce po zemědělce. Právě motivy hrdosti, ztráty a zloby později dominovaly v Howardově fikci. Autorův časný život byl tráven cestováním po texaských dobytkářských maloměstech: Dark Valley (1906), Seminole (1908), Bronte (1909), Poteet (1910), Oran (1912), Wichita Falls (1913), Bagwell (1913), Cross Cut (1915), Burkett (1918).

Rozhovory s válečnými veterány a texaskými rangery, vyprávění duchařských příběhů jeho babičkou a bývalými otroky a návštěvy starých pevností a historických míst, to vše na něj velmi zapůsobilo a stalo se jeho inspirací. Po čase dosáhl věku teenagera, dychtivě hltal krvavé historky umírajícího pohraničníka a naučil se umění dlouhého příběhu. Během Howardova mládí měla jeho matka velký vliv na jeho intelektuální růst.

Od mládí se zajímal o dráhu profesionálního spisovatele (podle něj se jednalo o jediný způsob obživy, který uznával za dostatečně svobodný) a svou první práci publikoval již v osmnácti letech. Jeho spisovatelská kariéra zasahovala do mnoha žánrů, ale největší slávu mu získaly až povídky o cimmeřanském barbaru Conanovi, vydávané ve slavném americkém pulpovém magazínu Weird Tales a jediná kniha, kterou kdy o slavném barbarovi napsal, Conan – Hodina draka. V těchto pracích rozvinul tajemný svět Hypeboreje – plný mýtů, magie a temných tajemství. Kromě barbara Conana napsal řadu dalších významných prací, mj. knihy o králi Kullovi, Piktovi Bran Mak Mornovi, válečnici Rudé Sonje, pirátech Cormacu Macu Artovi a Terenci Vulmeovi a o puritánu Solomonu Kaneovi. Kromě prózy psal i poezii, která se však s příliš velkou odezvou, zejména ze strany nakladatelů, nesetkala.

R. E. Howard spáchal sebevraždu zastřelením, když se dozvěděl o blížící se smrti své matky. Toto jsou poslední slova, která R. E. Howard napsal:

Všechno už odešlo – všechno už je pryč, tak položte mne na oltář. Je po slavnosti a lampy ztlumily svou zář.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Většina těchto knih obsahuje povídky, které jsou obsažené i v dalších knihách. Například povídka (vyšla knižně) Věž slona je obsažena v povídkové sbírce Conan Barbar.

  • Muž z Cimmerie
  • Šarlatová citadela
  • Conan: Věž slona
  • Conan a kletba monolitu – sbírka Howardových povídek, které byly dopracovány L. Sprague de Campem a Linem Carterem.
  • Conan Barbar
  • Conan Dobyvatel
  • Conan – Hodina draka

Další knihy:

  • Almuric
  • Krok ze tmy – strašidelné povídky z let 1925–1932
  • Zpátky do temnoty – strašidelné povídky z let 1932–1936
  • Rudá Soňa, Stín supa – novela z roku 1934

R. E. Howard je znám zejména jako autor povídek, v nich se objevuje řada dalších postav, mezi ty nejslavnější, které v jeho dalších textech účinkují, patří především:

  • Cormac Mac Art – keltský hrdina
  • Bran Mak Morn – král Piktů (fantazijní prvky)
  • Kull – předchůdce barbara Conana
  • Solomon Kane – puritánský šermíř z konce 16. století

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert E. Howard na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]