Rožmberský řád lebky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Vok z Rožmberka (* 1. října 1539, Český Krumlov, † 6. listopadu 1611, Třeboň s řádovou insignií Rožmberského řádu

Rožmberský řád lebky byl založen českým šlechticem Petrem Vokem z Rožmberka během konce 16. století. V rámci tohoto řádu sdružoval osoby ze svého blízkého okolí.

Podstata řádu[editovat | editovat zdroj]

Členové řádu nosili na hrudi odznak v podobě zlaté lidské lebky s lunetou, vážící osm dukátů (tedy 27 gramů). Autorem byl zlatník Herzig van Bein. Řádová hesla vybral Petr Vok z Rožmberka, a to Memento Mori (lat., česky „Pamatuj na smrt“) a Cogita Aeternitatem (lat., česky „Rozjímej o věčnosti“).[1] Tato hesla naplňovala vlastní podstatu a účel řádu, tedy neustále pamatovat na to, že život netrvá věčně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvním velmistrem řádu se stal sám jeho zakladatel, Petr Vok z Rožmberka. Smrtí Petra Voka roku 1611 vymřel rod Rožmberků, nicméně samotný řád nezanikl. Podle dědického ustanovení převzal rodinný majetek a stanul v čele řádu Jan Jiří ze Švamberka, a to až do své smrti roku 1617. S řádovou insignií na hrudi je vyobrazen i na portrétu na rakvi, objevené roku 2018 (jedná se o jediné známé autentické vyobrazení řádové insignie).[2] Po Janu Jiřím velmistrovský úřad převzal Švamberkův syn Petr II. ze Švamberka. Petr ze Švamberka se ale účastnil aktivně stavovského povstání proti císaři (stál v čele direktoria). Ač zemřel 24. května 1620, byl posmrtně odsouzen ke ztrátě cti a konfiskaci majetku ve prospěch císaře. Smrtí Petra ze Švamberka již nejsou žádné zprávy o dynastické kontinuitě řádu.

Členové řádu[editovat | editovat zdroj]

List ze šlechtického ilustrovaného památníku Jana Jiřího ze Švamberka,[3] SOkA Jindřichův Hradec

Do dnešních dnů se nedochoval žádný seznam, žádný registr, který by umožnil rekonstruovat řady členů. Útržkovitě se však objevují doposud dochované archiválie a vědecké studie, které členy řádu potvrzují. Můžeme se domnívat, že členem řádu byl například Kristián I. Anhaltský[zdroj?], Jan Zrinský ze Serynu[zdroj?][zdroj?], Václav Vratislav z Mitrovic[zdroj?] nebo Karel starší ze Žerotína[zdroj?]. Je pravděpodobné, že členem společenství mohl být i Martin Fruwein z Podolí,[4] což se odvozuje z listu památníku (štambuchu) Jana Jiřího ze Švamberka, sestávajícího z erbu Martina Fruweina a hesla „Pomni na smrt“, tedy řádového hesla Memento Mori s datací roku 1609, kdy vznikl památník.

Občanské sdružení[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 vzniklo občanské sdružení (Nyní zapsaný spolek) Rožmberský řád lebky. Toto sdružení však nemá přímou ani nepřímou návaznost na zmíněný řád.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BŘEZAN, Václav. Životy posledních Rožmberků II. Praha: Svoboda, 1985. 380/II s. 25-028-85.02/61. S. 640. 
  2. https://www.idnes.cz/technet/veda/jan-jiri-svamberk-hrobka-pobezovice-rad-lebky.A180806_120203_veda_kuz
  3. ŠVAMBERK, Jan Jiří. In: Ilustrovaný památník Jana Jiřího ze Švamberka. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.
  4. BÁRTA, Miroslav; KOVÁŘ, Martin. Lidé a dějiny: K roli osobnosti v historii v multidisciplinární perspektivě. 1. vyd. Praha: Academia, 2017. 856 s. ISBN 978-80-200-2716-0. S. 296. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]