Roľnícka strana Slovenska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o politické straně. Další významy jsou uvedeny na stránce Nas (rozcestník).
Nová agrární strana
Nová agrárna strana
ZkratkaNAS
Datum založení4. prosince 1990
Datum rozpuštění19. července 1998
ZakladatelPavel Delinga
SídloZáhradnícka 21
811 07 Bratislava
Sloučení doHZDS
Ideologieagrarismus
zelená politika
Barvy
     zelená
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová agrárna strana (zkratka NAS, česky Nová agrární strana) byla slovenská politická strana působící v letech 1990–1998, do roku 1997 pod názvem Roľnícka strana Slovenska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Před parlamentními volbami v roce 1994 vytvořila strana společně s Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS) předvolební koalici HZDS-RSS. Strana se tak dostala do parlamentu a společně s HZDS získala celkem 61 mandátů. Po volbách RSS utvořila společně s HZDS koaliční vládu v čele s Vladimírem Mečiarem. Součástí koalice byly dále strany Sdružení delníků Slovenska (ZRS) a Slovenská národní strana (SNS).

V listopadu 1997 strana po sloučení s Hnutím zemědělců Slovenské republiky, jehož předsedou byl Jozef Klein a RSS změnila název na Nová agrárna strana'.

V roce 1997 přijala vládní koalice v čele s Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS) novelu volebního zákona, která prakticky znemožňovala kandidaturu volebních koalic v parlamentních volbách. Protože preference strany byly před volbami v roce 1998 mizivé a strana nemohla kandidovat v koalici, v červenci 1998 zanikla sloučením s HZDS.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nová agrárna strana na slovenské Wikipedii.