Rigoberta Menchú

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rigoberta Menchú Tum)
Rigoberta Menchú
Rigoberta Menchú (2009)
Rigoberta Menchú (2009)
Rodné jménoRigoberta Menchú Tum
Narození9. ledna 1959 (65 let)
Guatemala Laj Chimel, Guatemala
NárodnostKʼicheʼ
Povolánípolitička, spisovatelka, autorka autobiografie a obránkyně lidských práv
OceněníNobelova cena za mír (1992)
Cena kněžny asturské za mezinárodní spolupráci (1998)
Politická stranaWinaq
FunkceUNESCO Goodwill Ambassador
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rigoberta Menchú Tum (* 9. ledna 1959) je přední guatemalská aktivistka v oblasti ochrany lidských práv, nositelka Nobelovy ceny míru za rok 1992.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Rigoberta Menchú pochází z mayského etnika K'iche' a narodila se v malé indiánské vesnici Laj Chimel v guatemalském departamentu Quiché. Od dětství byla svědkem násilností a porušování lidských práv, které se děly během guatemalské občanské války. Jako mladá žena se stala aktivistkou v místním hnutí za ženská práva a ve spolupráci s katolickou církví prosazovala sociální reformu. Zapojovala se také do aktivit upozorňujících na porušování lidských a občanských práv především domorodého obyvatelstva Guatemaly.[1]

Její matka a bratr byli brutálně zavražděni provládními eskadrami smrti a její otec zahynul při zásahu armády proti demonstrantům, kteří se zabarikádovali na španělské ambasádě v Ciudad de Guatemala 31. ledna 1980.

Kvůli tomu se musela začít v Guatemale skrývat a v roce 1981 odešla do exilu v Mexiku. Roku 1983 byla vydána její autobiografická kniha Já, Rigoberta Menchú, která vzbudila mezinárodní ohlasy a poprvé výrazněji upřela pozornost světového mínění na dění v Guatemale. V průběhu následujících let se Rigoberta stala významnou obhájkyní práv domorodého indiánského obyvatelstva a zastánkyní etnicko-kulturního zmírnění nejenom v Guatemale, ale na celé západní polokouli.

Roku 1992 jí byla za tyto snahy udělena Nobelova cena míru. Roku 1998 získala také Cenu prince Asturského v kategorii mezinárodní spolupráce a roku 1996 se stala velvyslankyní dobré vůle UNESCO. V současnosti je aktivní hlavně v domácí guatemalské politice, byla spoluzakladatelkou několika indiánských politických stran a roku 2007 neúspěšně kandidovala na post guatemalské prezidentky. Vyvíjí též snahu, aby čelní představitelé vojenské diktatury vládnoucí za časů občanské války byli za svoje činy postaveni před soud.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rigoberta Menchú na slovenské Wikipedii.

  1. The Nobel Peace Prize 1992. NobelPrize.org [online]. [cit. 2020-11-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]