Richard z Acerra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Richard z Acerry)
Richard z Acerry
Narození12. století
Acerra
Úmrtí1196
Capua
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Richard z Acerra italsky Riccardo di Acerra, († 5. prosince 1196[1]) byl hrabě z Acerra, syn Rogera z Acerra a bratr sicilské královny Sibyly.

Podporoval svého švagra Tankreda během snahy o získání sicilské koruny, bojoval se straníky štaufské kandidatury na sicilský trůn. Roku 1190 se mu v bitvě podařilo zajmout Rogera z Andrie, bývalého pretendenta sicilského trůnu a jako přeběhlíka na stranu Jindřicha VI. jej nechal popravit. Po Tankredově smrti v únoru 1194 nebyla královna Sibyla jako regentka nezletilého syna Viléma schopná ubránit království. Sicílie se již na podzim zmocnil Jindřich VI. a na Vánoce 1194 byl v Palermu slavnostně korunován. Pár dní poté nechal pro podezření ze spiknutí zajmout Sibylu i s dětmi a společně s významnými muži země nechal odvézt do Německa.[2]

Richard se pokusil uprchnout, ale byl zrazen a vydán do rukou císařova muže Děpolta z Vohburgu, který jej nechal uvěznit. Roku 1196 se dočkal rozsudku od samotného císaře. Údajně byl nejdříve tažen koňmi ulicemi Capuy a poté byl živý pověšen hlavou dolů. Po dvou dnech agónie byl údajně stále naživu.[3] Kronikář Ansbert zase tvrdí, že jej císař nechal nejdříve pověsit, pak stít a jeho hlavu vztyčit na bráně.[4] Jeho hrabství získal Děpolt z Vohburgu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Annales Ceccanenses 1197, MGH SS XIX, p. 294.
  2. SOUKUP, Pavel. Třetí křížová výprava dle kronikáře Ansberta. Příbram: Knihovna Jana Drdy v Příbrami, 2003. 151 s. ISBN 80-86240-67-3. S. 123. 
  3. www.bautz.de
  4. Třetí křížová výprava dle kronikáře Ansberta, str. 126

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]