Richard Tesařík (generál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Richard Tesařík
Gen. Richard Tesařík (časopis Čs. armáda, 1957)
Gen. Richard Tesařík (časopis Čs. armáda, 1957)
Narození3. prosince 1915 nebo 15. listopadu 1915
Praha
Úmrtí27. března 1967 (ve věku 51 let)
Ústí nad Labem
Místo pohřbeníHrob Richarda Tesaříka
NárodnostČeši
Povolánívoják a voják
Oceněnímedaile Za vítězství nad Německem
Řád Bílého lva
Československý válečný kříž 1939
Řád Slovenského národního povstání
Sokolovská pamětní medaile
… více na Wikidatech
DětiRichard Tesařík
Vladimír Tesařík
PříbuzníŠtěpán Tesařík (vnuk)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Busta Richarda Tesaříka v Příbrami od Miloše Hrušky
Náhrobek na Městském hřbitově v Příbrami

Richard Tesařík (* 3. prosince 1915 Praha27. března 1967 Ústí nad Labem) byl československý generálmajor, Hrdina Sovětského svazu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Za svého dětství byl Richard Tesařík vychováván ve vlasteneckém duchu a věnoval se několika druhům sportu v Sokole. První vojenskou zkušenost získal v boji proti Maďarům na Slovensku v roce 1939. V létě téhož roku měl konflikt s německými vojáky, kteří obsadili zbytek okleštěné republiky, a emigroval do Polska. Tam bojoval po invazi do Polska proti Němcům u protiletadlové obrany, na počátku roku 1942 se přihlásil do nově se rodící československé vojenské jednotky v Buzuluku.

Již v bitvě u Sokolova prokázal své vynikající vojenské schopnosti a za hrdinství v bitvě o Kyjev byl vyznamenán spolu s Antonínem Sochorem a Josefem Buršíkem titulem Hrdina Sovětského svazu.

V soukromém životě pro Tesaříka nastala změna. Dne 24. 6. 1944 se oženil se zdravotnicí rtm. Markétou Olšanovou, kterou poznal již v době před boji u Sokolova.

V bitvě o Dukelský průsmyk byl jako velitel tankového praporu těžce zraněn. V polní nemocnici lékaři udělali vše pro to, aby mu zachránili život, ale nemohli zachránit jeho levé oko. Po vyléčení se vrátil 29. 11. 1944 do služby u 3. tankového praporu a po doplnění výzbroje prapor útočil v druhé fázi Ostravské operace. Kapitána Tesaříka vystřídal ve velení kapitán Emanuel Šrámek a on sám byl jmenován velitelem čestné stráže prezidenta republiky Edvarda Beneše v Košicích. Ke svým tankistům se vrátil až na samém konci války a zúčastnil se zajištění slezských hranic jako velitel tankového praporu v Karviné.

Busta v Aleji hrdinů na Dukle

Po válce v říjnu 1945 odešel studovat na tankovou akademii v Moskvě. Po návratu ze SSSR byl jako člen KSČ rozladěn skutečnými poměry, které v Československu panovaly, a dostal se do konfliktu s ministrem národní obrany Alexejem Čepičkou. Byl přemístěn na nižší funkci na Slovensko a poté byl tajně uvězněn. Československá vláda se snažila vyžádat od SSSR souhlas k odejmutí titulu Hrdiny SSSR, ovšem to bylo sovětskou stranou odmítnuto. Byl z vězení propuštěn a v roce 1954 velel tankové divizi. Stal se zástupcem velitele nového vojenského okruhu a roku 1959 odešel na studia Akademie generálního štábu SSSR do Moskvy. Zde měl na banketu konflikt s důstojníkem Národní lidové armády NDR, kterého Tesařík nazval fašistou. Zanedlouho byl za „nevhodné chování“ ze studií odvolán, v listopadu 1960 byl vyloučen z KSČ (členem od roku 1946) a propuštěn z armády.

Odešel do civilu a začal studovat práva. Kvůli podlomenému zdraví studium přerušil. Do roku 1966 pracoval jako dispečer autobusové dopravy ČSAD, poté jako bezpečnostní technik v AVIA-Letňany. Zemřel na infarkt 27. března roku 1967. Byl pohřben na Městském hřbitově v Příbrami[1][2].

Ocenění a tituly[editovat | editovat zdroj]

Sovětská státní ocenění a tituly[editovat | editovat zdroj]

  • Hrdina Sovětského svazu Hrdina Sovětského svazu, udělen 21. prosince 1943
  • Leninův řád Leninův řád, udělen 21. prosince 1943
  • Řád rudé hvězdy Řád rudé hvězdy udělen 2× 1943, 1945
  • Medaile „Za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce v letech 1941–1945“ Medaile „Za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce v letech 1941–1945“[3]
  • Medaile „Za osvobození Prahy“ Medaile „Za osvobození Prahy“[4]

Československá státní vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Ocenění v jiných zemích[editovat | editovat zdroj]

Památka[editovat | editovat zdroj]

  • busta R. Tesaříka v aleji Hrdinů Dukly
  • busta Gen. R. Tesaříka v Jiráskových sadech v Příbrami
  • ulice Gen. R. Tesaříka v Příbrami u nemocnice

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Тесаржик, Рихард na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]