Richard Francis Burton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Richard Francis Burton
Portrét Richarda Francise Burtona od Fredericka Leightona v National Portrait Gallery v Londýně
Portrét Richarda Francise Burtona od Fredericka LeightonaNational Portrait GalleryLondýně
Narození19. března 1821
Torquay, Anglie
Úmrtí20. října 1890 (69 let)
Terst, Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníSt Mary Magdalen’s Roman Catholic Church
Alma materTrinity College (od 1840)
Povolánípřekladatel, objevitel, spisovatel, básník, diplomat, voják, etnolog, jazykovědec, kartograf, historik, zoolog, špión, antropolog, cestovatel a přírodovědec
OceněníZakladatelova medaile (1859)
Velká zlatá medaile za průzkum (1860)
Krymská medaile
rytíř komandér Řádu sv. Michala a sv. Jiří
společník Královské geografické společnosti
ChoťIsabel Burton (1831–1890)[1]
RodičeJoseph Netterville Burton[2][1] a Martha Baker[2][1]
PříbuzníFrancisco Prieto[1] a Edward Joseph Netterville Burton[1] (sourozenci)
PodpisRichard Francis Burton – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Richard Francis Burton, KCMG FRGS (19. března 182120. října 1890) byl britský objevitel, překladatel, spisovatel, voják, orientalista, etnolog, špion, lingvista, básník, šermíř a diplomat. Je znám pro své objevné cesty po Asii a Africe a pro svou mimořádnou znalost jazyků a kultur (údajně hovořil až 29 evropskými, asijskými a africkými jazyky).[3]

Mezi Burtonovy největší počiny patří cestování v přestrojení do Mekky, kompletní překlad Tisíce a jedné noci do angličtiny, vydání Kámasútry v angličtině či cestování Afrikou (společně s Johnem Hanningem Spekem byli první Evropané, kteří se za doprovodu svého průvodce Sidi Mubaraka Bombaye vypravili po zdejších obchodních stezkách k velkým africkým jezerům a k pramenům Nilu). Ve svých dopisech a knihách Burton značně kritizoval koloniální politiku (na úkor své kariéry). Byl plodným a erudovaným autorem a sepsal řadu knih a odborných článků na témata jako je lidské chování, cestování, sokolnictví, šermířství, sexuální praktiky a etnografie. Jedinečnou vlastností jeho knih jsou hojné poznámky pod čarou a dodatky, založené na osobním pozorování a zkušenostech.

Burton byl kapitánem armády Východoindické společnosti sloužící v Indii (a později krátce během krymské války). Po své vojenské kariéře se angažoval v Královské geografické společnosti a její expedici po východním pobřeží Afriky, vedené místními domorodci a stal se prvním bělochem, který spatřil jezero Tanganika.[4] Později působil jako britský konzul ve městech Fernando Po, Santos, Damašku a nakonec v Terstu. Byl členem Královské geografické společnosti a roku 1886 byl povýšen do rytířského stavu (KCMG).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Richard Francis Burton na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e Kindred Britain.
  2. a b Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. LOVELL, Mary S. A Rage to Live: A Biography of Richard & Isabel Burton. New York: W. W. Norton & Company, 1998. Dostupné online. ISBN 0393046729. S. 17. (anglicky) 
  4. ŘEHÁK, Vincenc. Richard F. Burton: dobrodruh a vyvrhel, který šokoval prudérní Anglii [online]. xman.iDNES.cz, 2011-03-01 [cit. 2011-03-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]