Revolution Software

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Revolution Software
Základní údaje
Datum založení1990
ZakladateléCharles Cecil
Tony Warriner
David Sykes
Noirin Carmody
Adresa sídlaYork, Spojené království
Charakteristika firmy
Oblast činnostiherní průmysl
Produktysoftware
Identifikátory
Oficiální webrevolution.co.uk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Revolution Software Ltd. je britská herní vývojářská společnost se zaměřením na adventury. V současnosti sídlí v anglickém Yorku.

Společnost byla založena v Hullu v roce 1990 Charlesem Cecilem, Tonym Warrinerem, Davidem Sykesem a Noirin Carmody. První vydanou hrou byla Lure of the Temptress.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lure of the Tempress byla vydána v roce 1992 pro Amigu, Atari ST a PC a zaznamenala úspěch, který předznamenal budoucnost firmy. LOTT byla 1. dubna 2003 poskytnuta zdarma jako freeware.

Jejich další hra jenom potvrdila pověst kvalitních vývojářů. Beneath a Steel Sky byla vydána v roce 1994 a stala se velkým hitem pro Amigu a PC. Hlavní postavou byl Robert Foster, který byl unesen do despotického města budoucnosti.

Navzdory nezpochybnitelnému úspěchu B.A.S.S. měla nejúspěšnější hra teprve přijít. Broken Sword: The Shadow of the Templars byla vydána pro PC a PlayStation v roce 1996. Hra se točila kolem osudů George Stobbarta, amerického turisty jehož podzimní prázdniny v Paříži jsou narušeny explozí bomby umístěné do kavárny klaunem. Během pátrání po odpovědích se setká s Nicole Collard a společně se vydají na dobrodružnou cestu epických rozměrů. Hra se pyšnila výbornou, ručně kreslenou grafikou, silným příběhem a postavami a kvalitním herním zážitkem. Zrodil se hit a upevnil pověst Revolution Software.

Hra byla o dva roky později následována dobře přijatým pokračováním Broken Sword: The Smoking Mirror.

Sony požádala firmu o novou hru, která by navázala na komerční úspěch Broken Swordu na její konzoli PlayStation. Během praci na hře In Cold Blood společnost vytvořila dětskou adventuru The Road to El Dorado na motivy snímku od studia Walta Disneyho z roku 2000.

In Cold Blood byla vydána v březnu 2001 pro PC a PlayStation. Prostředí hry bylo zasazeno do blízké budoucnosti, hlavní postavou byl John Cord, agent MI6, který byl poslán do fiktivní sovětské republiky Volgia, kde má vyšetřit nález nové látky. Cord je ale zrazen a musí tak zjistit kým a zároveň jaké plány má s látkou volgijský diktátor generál Nagarov.

Hra se setkala spíše s vlažnějším přijetím, zejména ve srovnání s předchozími hrami.

Poté firma ohlásila vývoj hry Good Cop Bad Cop, 3D akce pro PlayStation 2, Xbox a GameCube. Vývoj hry byl ale zrušen, aby se tým mohl soustředit na práce na novém projektu - Broken Sword: The Sleeping Dragon.

Hra byla vydána v listopadu 2003, v kvalitní 3D grafice a s novým ovládáním klávesnicí, respektive gamepadem, které opustilo starý point and click systém.

Po uvedení třetího Broken Swordu se společnost rozhodla snížit počet zaměstnanců s tím, že pro části budoucích projektů budou najaty další firmy. Charles Cecil posléze vysvětlil, že takovýto nájem externistů bude levnější než vydržování velkého týmu.

V roce 2004 Cecil oznámil, že se chystá Beneath a Steel Sky 2 a 4. března zaregistrovali doménu steel-sky2.com, ta je dodnes mimo provoz.

15. září 2006 firma vydala čtvrtý Broken Sword s podtitulem The Angel of Death, ve které George Stobbart pomáhá záhadné Anna-Marii nalézt artefakt.

V srpnu 2007 bylo naznačeno Tonym Warrinerem na fóru Revolution Software, že firma chystá zatím nepojmenovaný projekt pro Nintendo DS.

Vyvinuté tituly[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Platformy Vydavatel
1992 Lure of the Temptress Amiga, Atari ST, DOS Virgin Interactive
1993 King's Quest VI: Heir Today, Gone Tomorrow Amiga Sierra Entertainment
1994 Beneath a Steel Sky Amiga, Amiga CD32, DOS, iOS, Linux, Microsoft Windows, OS X Virgin Interactive
1996 Broken Sword: The Shadow of the Templars DOS, MacOS, Microsoft Windows, PlayStation
1997 Broken Sword II: The Smoking Mirror Android, iOS, Microsoft Windows, OS X, PlayStation
2000 In Cold Blood Microsoft Windows, PlayStation DreamCatcher Interactive, Sony, Ubisoft
Gold and Glory: The Road to El Dorado Danger Close Games, LSP, Ubisoft
2002 Broken Sword: The Shadow of the Templars Game Boy Advance BAM! Entertainment
2003 Broken Sword: The Sleeping Dragon Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox The Adventure Company, THQ
2006 Broken Sword: The Angel of Death Microsoft Windows DreamCatcher Interactive, THQ
2009 Broken Sword: The Shadow of the Templars – Director's Cut Android, iOS, Microsoft Windows, Nintendo DS, OS X, Wii Kalypso Media, Revolution Software, Ubisoft
2013 Broken Sword 5: The Serpent's Curse Android, iOS, Linux, Microsoft Windows, Nintendo Switch, OS X, PlayStation Vita, PlayStation 4, Xbox One Revolution Software
2020 Beyond a Steel Sky iOS, Microsoft Windows, Nintendo Switch, OS X, PlayStation 5, Xbox One Microids, Revolution Software

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]