Revers (medicína)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Revers označuje v medicíně písemný souhlas nebo nesouhlas pacientaléčebným postupem.

  • Pozitivní revers – dokument podepisuje pacient nebo jeho zástupce před zákrokem a vyjadřuje tak s ním svůj informovaný souhlas.
  • Negativní revers – dokument, ve kterém pacient přes doporučení lékaře odmítá další léčbu nebo některé léčebné postupy.

V České republice je revers upraven v § 34 odst. 3 zákona o zdravotních službách.[1] Má být použit například v situaci, kdy má poskytovatel zdravotní péče za to, že pro pacienta je vhodný urgentní zákrok nebo hospitalizace, ale pacient je rozhodnutý péči opustit. Naopak § 45 zákona stanoví poskytovateli zdravotních služeb povinnost informovat Policii České republiky o tom, že pacient svévolně opustil zdravotnické zařízení lůžkové péče, pokud je přerušením poskytování zdravotních služeb vážně ohroženo zdraví nebo život pacienta nebo třetích osob.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STŘÍTESKÝ, Matěj. Právní odpovědnost v procesu reformy péče o duševní zdraví [online]. 2020-12-09, rev. 2022-02-21 [cit. 2022-07-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) [online]. Zákony pro lidi [cit. 2022-03-09]. Dostupné online.