Restaurace (pohostinství)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Restaurant)
Česká dopravní značka upozorňující na blízkost restaurace
Interiér restaurace hotelu CvilínKrnově
Vltava, česká restaurace v centru Helsinek, hlavního města Finska

Restaurace je druh pohostinského podniku, ve kterém jsou poskytovány pokrmy a nápoje ke konzumaci na místě samém. Majitel či provozovatel tohoto pohostinského zařízení se nazývá restauratér.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Restaurace má zpravidla otevírací dobu uzpůsobenou dle obvyklých stravovacích návyků. Otvírá se většinou dopoledne kvůli výdeji obědů, druhá špička nastává ve večerních hodinách. Některé restaurace mohou mít určitá pravidla, kterými podmiňují vstup, například povinnost muže mít společenský oblek nebo také kravatu.[zdroj?] Existují publikace známých organizací jako je Michelinův průvodce (francouzsky Le Guide Michelin) a mnoho internetových stránek, na kterých jsou restaurace hodnoceny podle kvality pokrmů a obsluhy, cen odpovídajících této kvalitě a atmosféry.

V České republice na základě § 8 zákona č. 65/2017 Sb.[1] s účinností od 31. května 2017 se zakazuje kouřit ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodních dýmek (odst. 1, písm. k[1]) a elektronických cigaret (odst. 2[1]).[2]

Označení[editovat | editovat zdroj]

Jako symbol restaurací např. na mapách se používají zkřížené příbory, lžíce a vidlička nebo nůž a vidlička.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek č. 65/2017 Sb. § 8. Zákony pro lidi [online]. 2017-03-03 [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 
  2. Cigareta za pět tisíc. Vše, co musíte vědět o zákazu kouření v českých restauracích. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2017-05-31 [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]