Résistance

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Resistance)
Résistance
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Symbolem hnutí byl Croix de Lorraine

Résistance (francouzsky Résistance intérieure française) bylo francouzské hnutí odporu proti německé okupaci a kolaborantské francouzské vládě v letech druhé světové války. Začalo se organizovat prakticky ihned poté, kdy maršál Philippe Pétain v roce 1940 uzavřel s nacistickým Německem příměří.

Historie a činnost[editovat | editovat zdroj]

Logo Résistance française (Jean Moulin a Croix de Lorraine)

V roce 1940 začaly v Paříži první studentské manifestace proti německé okupaci a vládě ve Vichy, která byla ustavena jako orgán spolupráce s německou vládou a v jejímž čele stál maršál Philippe Pétain.

V roce 1942 gaullisté z Londýna a členové hnutí odporu koordinovali své akce proti rostoucím německým a vládním represím. Posílení organizace nastalo po sjednocení politických sil hnutí odporu: delegát de Gaulla Jean Moulin, schopný organizátor, se stal předsedou rady hnutí odporu, jejíž součástí byly aktivní politické síly: komunisté, socialisté, radikálové, křesťanští demokraté, republikáni. Teprve v roce 1944 vznikly Francouzské vnitřní síly. V posledním roce okupace došlo ke značnému nárůstu bojových akcí, sabotáží a diverze.

Ve Francii bylo hnutí podřízeno výboru Svobodné Francie v Londýně, které řídil Charles de Gaulle a který působil jako francouzská exilová vláda. Členové tohoto hnutí organizovali pomoc válečným zajatcům, propagandu, sabotáže, diverzi a ozbrojené akce za podpory spojeneckých států.

Podobnou činnost vedlo také komunistické partyzánské hnutí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]