René Goscinny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
René Goscinny
Rodné jménoRené Goscinny
Narození14. srpna 1926
5. pařížský obvod
Úmrtí5. listopadu 1977 (ve věku 51 let)
17. pařížský obvod
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Místo pohřbeníCimetière du Château
Povoláníeditor, filmový režisér, kreslíř, filmový producent, scenárista, autor dětské literatury, humorista a šéfredaktor
Tématakomiks
Významná dílaAsterix
Lucky Luke
Malý Mikuláš
OceněníAlphonse Allais Award (1964)
rytíř Řádu umění a literatury (1967)
rytíř Národního řádu za zásluhy (1970)
Adamson Awards (1974)
Síň slávy Willa Eisnera (2005)
DětiAnne Goscinny
RodičeStanislaus Goscinny a Anna Goscinny
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

René Goscinny [gosini] (14. srpna 1926 Paříž5. listopadu 1977 Paříž) byl francouzský spisovatel, humorista a scenárista. Jako scenárista tvořil komiksy o Asterixovi, je také autorem příběhů o Mikulášovi.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Byl ze židovské rodiny. Jeho otec, inženýr v chemickém průmyslu, pocházel z Polska (původně psán Gościnny), a matka z Ukrajiny. V roce 1928 rodina přesídlila za prací do Argentiny. Goscinny vystudoval francouzské lyceum v Buenos Aires, poté krátce pracoval v New Yorku.

Po návratu do Francie počátkem 50. let 20. století se plně věnoval literární tvorbě. Společně s ilustrátorem Jeanem-Jacquesem Sempém vytvořili postavu Mikuláše (Le petit Nicolas) jehož příběhy zaznamenaly značný úspěch. Goscinnyho však nejvíce proslavily kreslené příběhy s postavičkami Asterixe, Obelixe a dalších Galů, jež kreslil Albert Uderzo. Tyto příběhy byly přeloženy do více než stovky jazyků a patří k nejčtenějším dílům francouzské literatury.

K dalším jeho kresleným seriálům, které vznikaly současně, patří Lucky Luke, Iznogoud, Indián Umpa-pa a další. Goscinny byl také šéfredaktorem časopisu kreslených seriálů Pilote a založil společně s A. Uderzem a Dargaudem studio kresleného filmu Studios Idéfix. V něm vznikla řada animovaných filmů jako např. Asterix a Kleopatra, Daisy Town, Daltonovi na výletě aj.

Zemřel v 51 letech na infarkt.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]