Reggae fusion

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reggae fusion
Původ ve stylechDancehall - Reggae - Lovers rock - Ska - Rhythm & blues - Rock - Ragga - Contemporary R&B
Kulturní pozadíKonec 80. let Jamajka, Severní Amerika, Evropa
Typické nástrojeBaskytara - Bicí - Kytara - Varhany - Žesťové nástroje - Melodica - Sampler - Basa - Syntézátor - Bicí automat
Všeobecná popularitaOd začátku roku 2000 na Jamajce, od 90. let celosvětově, různá
Odvozené stylyDancehall - Dub - Hip hop
Podstyly
Ska punk, Reggae rock
Směs stylů
Euro Reggae

Reggae fúze (někdy jako reggaefusion) je styl hudby, který mísí reggae nebo dancehall s jinými žánry, jako je hip hop, R&B, techno, house, rock, jazz a drum&bass.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přestože interpreti již počátkem 70. let spojovali prvky reggae s jinými žánry, nebyl znám žádný oficiální název pro tuto tvorbu. Interpreti jako UB40 byli označováni tak, že k názvu reggae byl přidán název daného žánru (např. Reggae funk, reggae pop, reggae-disco). Teprve koncem 90. let se vytvořil název reggae fusion.

Těmto podžánr se vynořil koncem 80. a začátkem 90. let z dancehallu, kde instrumentální skladby nebo tzv. "riddimy" obsahovaly prvky R&B nebo hip-hopu. Hlavně proto někteří označují interprety jako Mad Cobra, Shabba Ranks, Super Cat, Buju Banton a Tony Rebel za průkopníky žánru reggae fusion.[1]

Euro reggae[editovat | editovat zdroj]

Začátkem 90. let se dostala evoluce žánru reggae fusion v Evropě do jiného hudebního stylu hlavně díky hitu „All That She Wants“ od skupiny Ace of Base. Její zvuk je často označovaný za Euro reggae, a stal sa trendem eurodance hudby, jako „Coco Jamboo“ od Mr. President, „Sweet Sweet Smile“ od Tatjany, „Help Me Dr. Dick“ od E-Rotic, „Ole Ole Singin’ Ole Ola“ od Rollergirl či „Bamboleo“ od Garcia.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ritu. Roots of reggae fusion [online]. Reggaeloops.com Blog [cit. 2010-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-04-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]