Rebutia fabrisii aureiflora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRebutia fabrisii var. aureiflora
alternativní popis obrázku chybí
Rebutia fabrisii var. aureiflora
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříše cévnaté (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďkaktusovité (Cactaceae)
Rodrebucie (Rebutia)
SekceRebutia
DruhRebutia fabrisii
Trinomické jméno
Rebutia fabrisii var. aureiflora
Rausch, 1977
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V rozsahu druhu Rebutia fabrisii tvoří varieta aureiflora zajímavou odchylku barvou květů, podle které dostala své jméno, aureiflorus znamená zlatožlutě kvetoucí.

Rebutia fabrisii Rausch var. aureiflora Rausch[editovat | editovat zdroj]

Rausch, Walter; Kakteen und andere Sukkulenten, 28: 53, 1977

Sekce Rebutia, řada Fabrisii

Synonyma:

  • Rebutia prolifera var. aureiflora Rausch nom.nud., seznamy polních čísel

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stonky odnožující, tvořící trsy až o mnoha desítkách těl, kulovité, až 20 mm široké, v kultuře často zřetelně delší. Žeber až 14, spirálovitá, rozložená do 2 mm velkých, plochých, okrouhlých hrbolků; areoly oválné, 1,5 mm dlouhé, bíle vlnaté. Okrajových trnů asi 20, 2–7 mm dlouhé, sklovitě bílé až nažloutlé s hnědou špičkou; středových trnů až 10, málo odlišné.

Mapa rozšíření R. fabrisii var. aureiflora

Květy žluté, poněkud menší než u var. fabrisii, asi 25 mm dlouhé a široké; květní lůžko a trubka stopkovité, růžové s hnědými nahými šupinami; vnější okvětní plátky žluté s načervenalým středním proužkem a špičkou; nitky světle žluté, čnělka a blizna se 6 rameny bělavá, čnělka srostlá s trubkou až do poloviny délky květu. Plod kulovitý, až 6 mm široký, s prosvítající tenkou stěnou, světle nazelenalý až nahnědlý. Semena odpovídající sekci Rebutia, podlouhlá, asi 1 mm dlouhá a 0,6 mm široká, s lesklou černou testou a velkým, vyklenutým, bílým hilem.

Variety a formy[editovat | editovat zdroj]

Rostliny R. fabrisii var. aureiflora jsou v našich sbírkách značně jednotné, ani z naleziště nejsou žádné výraznější rozdíly uváděny. Ve sbírkách se nalézají i rostliny, které vytvářejí mnohem protáhlejší, méně vzhledné stonky. Položka použitá jako typ var. aureiflora byla vybrána ze sběru WR 687, jako R. fabrisii var. aureiflora byl označen také sběr MN 123.

Výskyt a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

R. fabrisii var. aureiflora pochází ze severní Argentiny z provincie Jujuy, naleziště variety leží mezi Valle Colorado a Valle Grande v nadmořské výšce 2000 m, u sběru M. Winberga bylo jako místo nálezu uvedeno Valle Grande – Valle Colorado, 2600 – 3000 m.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Při prvním pohledu R. fabrisii var. aureiflora stejně jako var. fabrisii ve vzhledu stonků i otrněním nápadně připomíná R. pulvinosa. Také stopkovitý srůst čnělky a květní trubky ukazuje tímto směrem, avšak květní lůžko a trubka jsou kryty šupinami, v jejichž paždí se nevyskytují žádné vlasy ani štětiny, a rovněž tvar semen jednoznačně odpovídá sekci Rebutia a nikoliv sekci Aylostera.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

R. fabrisii var. aureiflora je pěstitelsky nenáročná rostlina, vegetativní množení je snadné, odnože v trsech někdy vytvářejí kořeny i samovolně bez oddělení. Pěstování ze semen může být poněkud omezeno cizosprašností tohoto druhu, pokud je známo, bez sprášení pylem jiné rostliny nejsou semena vytvářena u žádné z variet R. fabrisii. Některé klony var. aureiflora mají sklon neúměrně protahovat své stonky zejména při nižší úrovni osvětlení, klony s kratšími stonky jsou pěstitelsky vděčnější, trsy jsou kompaktnější.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pilbeam, John; Rebutia (ISBN 0-9528302-2-1), p. 39, 1997
  • Šída, Otakar; Atlas kaktusů, tab. 28, 2004

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]