Ray Dolby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ray Dolby
Ray Dolby (vlevo)
Ray Dolby (vlevo)
Rodné jménoRay Milton Dolby
Narození18. ledna 1933
Portland
Úmrtí12. září 2013 (ve věku 80 let)
San Francisco
Příčina úmrtíleukemie
BydlištěPalo Alto
Portland
Alma materSequoia High School (do 1951)
San José State University (od 1951)
Stanfordova univerzita (do 1957)
Pembroke College (do 1961)
Povolánízvukový inženýr, vynálezce, elektroinženýr, vynálezce, inženýr, podnikatel a stavební inženýr
ZaměstnavatelDolby Laboratories
OceněníAcademy Scientific and Technical Award (1978)
Academy Award of Merit (1988)
Technical Grammy Award (1995)
Národní medaile za technologii a inovace (1997)
IEEE Masaru Ibuka Consumer Electronics Award (1997)
… více na Wikidatech
ChoťDagmar Dolby
DětiTom Dolby
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ray Dolby, rodným jménem Ray Milton Dolby (18. ledna 193312. září 2013) byl americký vědec, technik a vynálezce. Jeho práce se primárně orientovala na analýzu a zpracování zvuku a znamenala výrazný kvalitativní posun v oblasti hudebního a filmového průmyslu.

Dětství a studia[editovat | editovat zdroj]

Ray Milton Dolby se narodil v Portlandu, ale vyrůstal v San Francisku. Jeho otec Earl Milton Dolby byl také vynálezce.

Už jako student pracoval v roce 1949 na vedlejší úvazek ve společnosti Ampex v Redwood City, kde pracoval s jejich prvním magnetofonem a pomáhal při vývoji záznamu videa na pásku. Byl studentem a bez titulu, jeho funkce byla jen „poradce“, ale Dolby sehrál klíčovou roli v úsilí, které dovedlo Ampex k prototypu kvadruplexného videorekordéru v dubnu 1956 a jeho výrobě.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1957 Dolby získal titul bakaláře z elektrotechniky na universitě ve Stanfordu. Zároveň vyhrál Marshallův školní pohár a titul Ph.D. (Doktor fyziky) získal v roce 1961 na universitě v Cambridge.

Až do roku 1965, kdy se vrátil zpět do Anglie, působil jako technický poradce v Organizaci spojených národů v Indii.

V Londýně v roce 1967 založil spolu se svým bratrem Dalem společnost Dolby Laboratories, ve které původně pracovali pouze čtyři zaměstnanci. Ve stejném roce oficiálně vyvinul Dolby Sound System a elektronický filtr, ačkoli jeho první americký patent byl zapsán až o čtyři roky později.

Později, v roce 1976, se přestěhoval i s firmou zpět do Spojených států (do Kalifornie). Prvním produktem Dolby Labs bylo zařízení Dolby 301 s redukcí šumu typu A. Následoval typ B a celou řadu dalších technologií, které nesly společné označení Dolby.

Dolby působil i jako prezident Společnosti zvukového inženýrství (AES).

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Na sklonku svého života trpěl Alzheimerovou chorobou, ale zemřel na leukémii, 12. září 2013 ve svém domě v San Francisku ve věku osmdesáti let.

Dílo a odkaz[editovat | editovat zdroj]

Během svého života se profesionálně věnoval prakticky jediné oblasti – zpracování zvuku. Získal desítky patentů a výsledky jeho práce natrvalo změnily způsob, jakým se v současné době poslouchá hudba, jak zní zvuk ve filmech a elektronických zařízeních, přenášejících a reprodukujích zvuk. Dolbyho technologie se staly neodmyslitelnou součástí kreativního procesu pro nahrávání zvuku nebo obrazově zvukového záznamu umělci, hudebníky, filmaři a vědci.

Prakticky každé kino je vybaveno zařízením s licencí Dolby Sound System, stejně i televizní nebo nahrávací studia se bez technologií společnosti Dolby Labs dnes neobejdou.

Soukromí a filantropie[editovat | editovat zdroj]

Ray Dolby s manželkou Dagmar byli aktivní i ve filantropii a podporovali celou řadu organizací a případů. S jejich podporou byly otevřeny zařízení jako Budova regenerační medicíny Raye a Dagmar Dolbyových na universitě v Kalifornii, centrum kmenových buněk v San Francisku či výzkumné centrum mozkového zdraví v Pacifickém zdravotním centru v Kalifornii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ray Dolby na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]