Rastislav (arcibiskup)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Blaženost
Rastislav
Arcibiskup prešovský
Metropolita českých zemí a Slovenska
Církevpravoslavná
Diecézeprešovská
Jmenování11. ledna 2014
PředchůdceMetropolita Kryštof
Zasvěcený život
Sliby6. října 2012
Svěcení
Jáhenské svěcení7. října 2003
světitel Nikolaj (Kocvár)
Kněžské svěcení21. října 2003, Prešov
světitel Miron (Chodakowski)
Biskupské svěcení18. listopadu 2012
světitel Kryštof (Pulec)
Osobní údaje
Rodné jménoOndrej Gont
ZeměSlovenskoSlovensko Slovensko
Datum narození25. ledna 1978 (46 let)
Místo narozeníSnina, Československo
Národnostslovenská
PodpisPodpis: Rastislav
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Metropolita Rastislav, vlastním jménem Ondrej Gont, (ukrajinsky Ондрей Ґонт, * 25. ledna 1978, Snina) je pravoslavný arcibiskup prešovský a metropolita českých zemí a Slovenska.

Život[editovat | editovat zdroj]

Metropolita Rastislav během liturgie (2016)

Arcibiskup Rastislav je absolventem Pravoslavné bohoslovecké fakulty Prešovské univerzity v Prešově, absolvoval několik studijních pobytů v zahraničí, zejm. v Řecku. Jméno Rastislav přijal při vstupu do mnišského stavu.

Před svým zvolením arcibiskupem působil jako duchovní v dětském domově sv. Nikolaje v Medzilaborcích.

V prosinci roku 2013 nahradil ve funkci Metropolitního správce arcibiskupa Simeona, který ovšem toto nahrazení své osoby prohlásil za neplatné. Tento postoj vladyky Simeona sdílely prakticky všechny pravoslavné církve na světě, z tohoto důvodu byl arcibiskup Rastislav prohlášen Ekumenickým Patriarchátem za personu non grata.[1] Rovněž odmítl uznat i církevní sněm, který 11. ledna 2014 v Prešově zvolil arcibiskupa Rastislava pravoslavným metropolitou českých zemí a Slovenska – a to z důvodu některých protizákonných činů – počínaje rozporuplným odvoláním vladyky Simeona a konče nezákonným jmenováním vladyky Jáchyma.

Svůj postoj k biskupům Rastislavovi, Jáchymovi a Jurajovi vyjádřil dokonce patriarcha Bartoloměj v oficiálním dopisu ministrovi kultury ČR. [2] Arcibiskup Rastislav po svém údajném zvolení nebyl pozván na synaxis hlav pravoslavných církví [3], což je projevem jeho neuznání a také izolace pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku v rámci pravoslavného světa, neboť Ústava pravoslavné církve stanovuje pevný řád volby eparchiálních biskupů a metropolity. Podle ústavy je potřeba pro ustanovení eparchiálního biskupa návrh Eparchiální Rady, schválení Posvátným Synodem kanonické způsobilosti a poté volba Eparchiálním Shromážděním 2/3 většinou hlasů. Jiný způsob přípustný dle ústavy není. Volba metropolity se provádí sněmem Pravoslavné církve ze 2 kandidátů – arcibiskupa pražského a arcibiskupa prešovského. [4] Jelikož v případě volby arcibiskupa Rastislava metropolitou nebyl nelegální arcibiskup pražský Jáchym řádně zvolen, ale pouze nezákonně jmenován Posvátným synodem složeným ze 3 lidí, přičemž Jáchym hlasoval i sám ve svůj prospěch, – byl tedy "zvolen" i svým vlastním hlasem, tak volba metropolity nebyla legální a proto není uznávána.

Tímto problémem se teoreticky zabývá řada osob a jsou k tomu k dispozici více i méně rozsáhlé rozbory.[5] Jak prokazují uvedené zdroje, arcibiskup Rastislav není legálním – kanonickým metropolitou pravoslavné církve, přesto se bez ohledu na názor drtivé většiny pravoslavného světa za takového sám považuje. [6] Arcibiskupa Rastislava podpořil pouze moskevský patriarcha Kirill[7] a pravoslavné církve americká (jež není uznávaná většinou pravoslavných církví) a církev antiochijská, která se nachází v Sýrií, jejímž hlavním světovým spojencem a oporou je Rusko. V gratulaci Antiochijského patriarchátu k údajnému zvolení je arcibiskup Rastislav titulován "arcibiskup pražský" [zdroj?].

Podle Tomosu Konstantinopolského patriarchátu arcibiskup Rastislav již není biskupem, jelikož kanonicky propadl. Touto otázkou se zabývá kanonická komise Ekumenického patriarchátu, které mimo jiné přísluší připravovat podklady pro soudy nad biskupy [zdroj?]. Patriarcha Bartoloměj v roce 2016 také uznal legitimitu volby metropolity Rastislava. Jeho Blaženost Rastislav je kanonicky platným metropolitou.[zdroj?].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. UŽ JE TO TADY. RASTISLAV JE PERSONA NON GRATA!!! [online]. pravoslavnacirkev.info, 2014-02-04 [cit. 2015-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-18. 
  2. Dopis Konstantinopolského patriarchy Bartoloměje Ministerstvu Kultury ČR [online]. sul-zeme.cz, 2014-07-04 [cit. 2015-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-09-08. 
  3. Naše pravoslavná církev je dnes jedinou pravoslavnou církví na světě bez uznané hlavy [online]. sul-zeme.cz, 2014-03-06 [cit. 2015-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-10-17. 
  4. ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ČESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU [online]. pravoslavni-obec-bilina.webnode.cz [cit. 2015-11-19]. Dostupné online. 
  5. Dodnes nemáme arcibiskupa pražského. A dodnes nemáme metropolitu - prvního archijereje naší autokefální církve. [online]. pravoslavnacirkev.info, 2014-08-12 [cit. 2015-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-18. 
  6. Posvätná Synoda [online]. eparchiapo.sk [cit. 2015-11-19]. Dostupné online. 
  7. Moskevský patriarcha Kirill podpořil metropolitu Rastislava [online]. pravoslavnacirkev.cz [cit. 2015-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
arcibiskup Simeon (metropolitní správce)
Metropolita českých zemí a Slovenska
od 11. ledna 2014 (od prosince 2013 jako metropolitní správce)
Nástupce:
-