Pryskyřník horský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ranunculus montanus)
Jak číst taxoboxPryskyřník horský
alternativní popis obrázku chybí
Pryskyřník horský (Ranunculus montanus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodpryskyřník (Ranunculus)
Binomické jméno
Ranunculus montanus
Willd., 1799
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pryskyřník horský (Ranunculus montanus) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou rostlinu dorůstající nejčastěji výšky 10–30 (zřídka až 50) cm s krátkým lysým oddenkem.[1][2] Lodyha je přímá. Listy jsou střídavé, přízemní jsou dlouze řapíkaté, lodyžní jsou s kratšími řapíky až přisedlé. Čepele přízemních listů jsou zpravidla na obrysu okrouhlá, lesklá, nejčastěji trojdílná (členěná do 2/3 až 5/6) s nepříliš hluboko členěnými úkrojky.[1][2] Lodyžní listy jsou pěti až sedmidílné, lysé nebo jen roztroušeně chlupaté, v létě a na podzim v průměru s 1–8 chlupy na mm². Úkrojek lodyžního listu asi uprostřed nejširší, eliptický až úzce kopinatý, méně než 7x delší než široký.[1][2] Květy jsou žluté, asi 2,5–3,5 cm v průměru. Kališních lístků je 5, vně chlupaté. Korunní lístky jsou žluté. Kvete v dubnu až v srpnu, řidčeji až v září.[1] Plodem je nažka, na vrcholu zakončená krátkým zobánkem (cca 1/3 až 1/6 délky nažky. Nažky jsou uspořádány do souplodí. Počet chromozomů je 2n=32.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pryskyřník horský je rozšířen převážně a s jistotou ve východních a centrálních Alpách, možná i jinde, ale některé údaje se mohou vztahovat k příbuzným druhům okruhu.[3][1] Většinou vyhledává vápnité substráty a vyskytuje se v montánním až alpínském stupni. V České republice neroste. Na Slovensku v Karpatech rostou příbuzné druhy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e FISCHER, Manfred A. et al. Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. Linz: [s.n.], 2005. (německy) 
  2. a b c ROTHMALER, Werner et al. Exkursionsflora von Deutschland. Heidelberg: Spektrum Akademischer Verlag, 2011. (německy) 
  3. Flora Europaea. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]