Ramphotyphlops

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRamphotyphlops
alternativní popis obrázku chybí
Slepák květinový (Ramphotyphlops braminus)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádhadi (Serpentes)
Čeleďslepákovití (Typhlopidae)
Rodslepák (Ramphotyphlops)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ramphotyphlops (česky též slepák) je rod malých hadů z čeledi slepákovitých (Typhlopidae). Starší název rodu je Typhlina. Rod obsahuje 49 druhů, přičemž většinou nepřesáhnou 20 centimetrů délky, největší druh dosahuje až 75 centimetrů.

Geografické rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyskytují se v Myanmaru, Thajsku, Malajsii, Číně, Indonésii (na Molukách a Malých Sundách), na Filipínách, Austrálii, Palau, Nové Guineji, Bismarckově souostroví, Šalomounových ostrovech, Fidži a Nové Kaledonii. Je to jediný rod slepáků, který žije i v Austrálii. Jeden druh se však rozšířil do celého světa. Jde o slepáka květinového (Ramphotyphlops braminus). Tento hádek je totiž schopný partenogenetického způsobu rozmnožování (zatím je to prokázáno jen u tohoto druhu, ale pravděpodobně jsou toho schopni i další slepáci).[1] Slepák květinový je druh, ve kterém existují jen samice. Ty jsou schopny klást vejce bez samčího oplodnění. Rodí se však jen další samice (tato schopnost je dána existencí třetího chromozomu). Hádek si často vyhledává jako úkryt vlhké prostředí květináčů. S nimi se pak rozšířil do celého světa. Slepáci květinoví jsou dnes k nalezení na Madagaskaru, v Africe, Asii, Jižní Americe, Severní Americe, na Havajských ostrovech, Austrálii a spoustě dalších míst. Jde o nejrozšířenějšího hada na světě.

Popis a způsob života[editovat | editovat zdroj]

Vyznačují se velkým barevným rozpětím, od namodralých hadů, přes olivové, červené až po černé. Mají zašpičatělou hlavu, která je usazena na nevýrazném krku. Hadi se živí termity, mravenci, dešťovkami, hmyzími larvami a podobně. Často se zdržují v termitištích nebo mraveništích. Všichni tito hadi pravděpodobně kladou vajíčka, je to však potvrzené jen na několika druzích.

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PAZDERA, Josef. Hroznýš královský se může množit bez sexu. Osel.cz [online]. 2010-11-4 [cit. 2018-7-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]