Rambo: První krev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rambo (film))
Rambo
Původní názevFirst Blood
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka97 min
Žánrakční
PředlohaRambo
NámětDavid Morrell
ScénářMichael Kozoll
William Sackheim
Sylvester Stallone
RežieTed Kotcheff
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSylvester Stallone
Richard Crenna
Brian Dennehy
David Caruso
Jack Starrett
Michael Talbott
David Crowley
ProdukceBuzz Feitshans
HudbaJerry Goldsmith
KameraAndrew Laszlo
StřihJoan E. Chapman
Výroba a distribuce
Premiéra1982
Produkční společnostCarolco Pictures
DistribuceOrion Pictures Corporation
Rozpočet14 mil. $
Tržby125,2 mil. $ (celosvětově)[1]
47,2 mil. $ (USA)[2]
Předchozí a následující díl
Rambo II
Rambo na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Představitel hlavní role, herec Sylvester Stallone.

Rambo (anglicky First Blood) je americký akční film, který roce 1982 natočil režisér Ted Kotcheff. Námětem byla kniha spisovatele Davida Morrela Rambo, anglicky First blood, ve filmu je ovšem zachována pouze dějová linie, například zemře více policistů. Závěr filmu je zcela odlišný od knižní předlohy.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Veterán z Vietnamu John Rambo se potlouká po Americe a hledá svoje přátele z války. Avšak zjišťuje, že všichni již umřeli. Až v jednom z klidných městeček ho místní šerif Teasle vyveze za město jako nějakého vandráka. Když se John opětovně vrací do města, je šerifem převezen na policejní stanici, kde se k němu chovají tvrdším způsobem. To mu připomíná mučení, které prožil ve Vietnamu, což v něm vyvolává instinkt, který ho nutí, aby přežil a tak utíká ze stanice. Po honičce se policistům ztrácí v lese za městem. Ramba nejprve pronásleduje pouze šerif, který poté volá posily. Jeden z občanů města přivádí na žádost psy a současně vzlétá vrtulník s jedním ze šerifových zástupců. Rambo je pronásledován a zahnán ke skále, ze které začíná slézat. Přiletí vrtulník se šerifovým zástupcem, který po Rambovi začne střílet z pušky, ale vzhledem ke vzdušným vírům a neschopnosti pilota udržet vrtulník v klidu není Rambo zasažen. Poté, co se pilotovi podaří vrtulník ustálit, se Rambo vrhá ze skály. Dopadá do korun stromů, které utlumí jeho pád, přitom si způsobí tržnou ránu na nadloktí. Rambo poté hodí po vrtulníku kámen, pilot řízením škubne, policista vypadne a umírá. Rambo si bere pušku a vysílačku a utíká. Později na všechny policisty nastraží pasti (punji), nikdo však neumírá. Věc spadne do kompetence státní policie, která si volá na pomoc národní gardu. Na mobilní velitelství přilétá plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel z Vietnamu, který s Rambem komunikuje vysílačkou. Kvůli tomu je Rambo policisty zaměřen a ráno se národní garda vydává k opuštěnému dolu, kde se skrývá. Po střelbě na příslušníky národní gardy nechá velitel do dolu vystřelit z raketometu, čímž je Rambo v dole uvězněn. Ačkoli je šerifem považován za mrtvého, Rambo z dolu utíká, ukradne národní gardě nákladní auto s nákladem M60. Poté pomocí auta vyhodí do vzduchu benzinovou stanici ve městě. Rambo vyzbrojen M60 chodí po městě a chce se dostat k šerifovi. Mezitím ničí trafostanice a způsobuje výpadky proudu. Poté se vloupá do obchodu se zbraněmi a střelivem a pomocí střelného prachu obchod vyhodí do vzduchu. Nakonec se dostává k policejní stanici, kde je šerif při přestřelce postřelen, ale plukovník Trautman Rambovi zabrání v jeho zabití. Rambo se po obklíčení vzdává a odchází s plukovníkem Trautmanem.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Sylvester Stallone John Rambo
Richard Crenna plk. Trautman
Brian Dennehy šerif Teasle
David Caruso Mitch
Jack Starrett Galt
Michael Talbott Balford
David Crowley Shingleton

Filmová série o Rambovi[editovat | editovat zdroj]

  1. Rambo: První krev (1982)
  2. Rambo II (1985)
  3. Rambo III (1988)
  4. Rambo: Do pekla a zpět (2008)
  5. Rambo: poslední krev (2019)

Seriál[editovat | editovat zdroj]

V srpnu 2013 se objevila[3] informace o možném seriálovém zpracování příběhu Ramba. Zda skutečně dojde k realizaci, zatím není jasné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]