Ramat Aviv Gimel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zástavba ve čtvrti Ramat Aviv Gimel, pohled k jihozápadu
Nová zástavba ve čtvrti Ramat Aviv Gimel

Ramat Aviv Gimel (hebrejsky: 'רמת אביב ג) je čtvrť v severozápadní části Tel Avivu v Izraeli. Je součástí správního obvodu Rova 1 a samosprávné jednotky Rova Cafon Ma'arav. V jejím rámci pak tvoří podčást širšího urbanistického okrsku Ramat Aviv.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží na severním okraji Tel Avivu, cca 1,5 kilometru od pobřeží Středozemního moře a cca 3 kilometry severně od řeky Jarkon, v nadmořské výšce okolo 30 metrů. Dopravní osou je dálnice číslo 2 (Derech Namir), která prochází po jejím západním okraji. Na východě sousedí se čtvrtí Afeka, na jihu s Neve Avivim, na západě s Azorej Chen a Gimel ha-Chadaša a na severu leží fragment volné zemědělské krajiny.[1][2]

Popis čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Plocha čtvrti je vymezena na severu okrajem zástavby a katastrem sousedního města Ramat ha-Šaron, na jihu ulicemi Barkaj Šmu'el a Sderot Keren kajemet le-Jisra'el, na západě ulicí Sderot Namir a na východě takzvanou Ajalonskou dálnicí (dálnice číslo 20), podél které vede i železniční trať. Zástavba má charakter vysokopodlažních obytných budov. V roce 2007 tu žilo 11 864 obyvatel.[3] [4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ramat Aviv Gimel, Ten Aviv, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-30]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-30]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Quarters and Subquarters [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-09. (hebrejsky, anglicky) 
  4. שכונות רובע צפון מערב [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-26. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]